Havermout & Havervlokken
Havermout en havervlokken zijn weer terug van weggeweest. Deze oeroude graansoort vindt weer een herintrede in de Nederlandse huishoudens. Uitermate geschikt om te verwerken in een ontbijtje en geeft je de hele ochtend een voldaan gevoel.
Wat is haver?
Haver is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. De oorsprong van haver ligt in China, maar in het westen wordt het al duizenden jaren verbouwd voor zowel mensen als dieren.
Haver is net als bijvoorbeeld tarwe en spelt een graansoort. In tegenstelling tot de meeste graansoorten is haver van nature glutenvrij. Wel is het verstandig om op te passen als je een glutenallergie hebt. Tijdens het productieproces is het mogelijk dat haver besmet wordt met gluten houdende granen. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om 100% glutenvrije havermout en havervlokken te kopen.
Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?
Havermout en havervlokken zijn beide afkomstig van de haverkorrel. Het grote verschil tussen de twee is het productieproces. De eerste stap is het wassen van de haverkorrels, vervolgens worden de korrels gepeld. Havermout wordt vervolgens in stukjes geknipt, platgewalst en gestoomd. Havermoutvlokken worden alleen platgewalst en getoomd. Het enige verschil is de grote van de platgewalste haver. Dit heeft wel invloed op de kooktijd van de haver. De kooktijd van havermout is ongeveer 15 minuten. Havervlokken hebben ongeveer 30 minuten nodig om gaar te worden.
Toepassingen havermout en havervlokken
Havermout en havervlokken zijn dus heel voedzaam en ontzettend bevorderlijk voor je lichamelijke gesteldheid. Dit is te danken aan de essentiële voedingsstoffen die zitten opgeslagen in de wonderlijke graansoort van haver. Het kent tevens een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Zo kunt u het gekookt of ongekookt consumeren. Havermout en havervlokken zijn goed verteerbaar door de darmen. U kan het zowel bereiden met water als melk. Hier wordt vaak warme of koude havermoutpap mee gemaakt die gecombineerd kan worden met fruit, honing en appelstroop.
Een andere heerlijke toepassing is het mixen van havermout en havervlokken door je yoghurt. Hier kunt u vervolgens lekkere noten aan toevoegen, zoals amandelen, hazelnoten of walnoten. Of u kunt het mixen met goji bessen, hennepzaad of inca bessen. Er zijn nagenoeg geen beperkingen qua combineren van havermout en havervlokken met andere producten. Dit maakt het een veelzijdig product waar u niet snel op uitgekeken bent!
Bulk havermout en havervlokken
Waneer je vaak havermout en havervlokken eet kan een grootverpakking een goede uitkomst zijn. Voor beide soorten platgewalste haver zijn te bestellen in een bulk van 25 kilo, ideaal voor een groot gezin. Havermoutvlokken kopen kan hier ook in een grootverpakking van 1 kilo en 20 kilo.
Havermout en havervlokken bestellen doe je voordeling en online bij De Notenshop.