Zo maak je de ultieme borrelplank
De ultieme borrelplank, hoe maak je die nu en wat hoort er allemaal bij? In dit artikel laten we je zien hoe je in een handomdraai de lekkerste borrelplank maakt, zodat jij deze op tafel kunt zetten tijdens een feestelijke gelegenheid of gezellige zomeravond met vrienden en familie.
Met de volgende tips zorgen we ervoor dat jouw vrienden en familie niets te kort komen, optimaal kunnen genieten van allerlei hapjes en zo gezellig bij te kunnen kletsen.
Weet wie er op bezoek komt
Wat kan er op een borrelplank? Veel! Het is goed om te weten wie er bij jou op bezoek komen. Als je dit weet is het handig om rekening mee te houden wanneer jij de borrelplank gaat samenstellen. Hebben jouw gasten specifieke dieetwensen of zijn ze allergisch voor bepaalde soorten voedsel? Dan kan je hier eenvoudig je borrelplank op aanpassen. Het zou immers zonde zijn als je veel tijd en moeite steekt in je hapjes als je gasten er niet van kunnen genieten.
Bovendien geeft het een goede indicatie van de hoeveelheden die je in huis moet halen.
Kies de juiste plank, of plankjes
Nu je weet wie er allemaal op bezoek komt is het goed om te bedenken welke materialen je gaat gebruiken voor het presenteren van je borrelplank. We starten met de basis: de juiste serveerplank uitzoeken. Kies je er eentje gemaakt van aardewerk of toch liever van hout? Een met een handvat of toch zonder? De keuze is aan jou.
Een prachtig houten exemplaar zorgt er meteen voor dat de tafel er gezellig en sfeervol uitziet. Het is wel belangrijk om in gedachte te houden dat de plank gemakkelijk te onderhouden is. Het zou zonde zijn als je de plank na de eerste keer al moet vervangen omdat je hem niet meer schoon kunt krijgen.
Als je een grotere groep met mensen ontvangt is het gemakkelijk om meerdere borrelplankjes te maken. Zo kan je ze verspreid op tafel neerzetten zonder dat mensen over elkaar heen hoeven te leunen om wat lekkers te pakken.
Ben je ook van plan om smeerseltjes, sausjes en bijvoorbeeld olijven te serveren? Controleer even of je genoeg schaaltjes, mesjes, lepeltjes en ander servies in huis hebt!
Start met je borrelplank samenstellen
Nu je de wensen van je gasten kent en je de materialen in huis hebt gaan we bepalen wat op een borrelplank thuis hoort en welke hapjes er geserveerd gaan worden. In de basis zouden wij altijd de onderstaande producten gebruiken voor je borrelplank:
Noten: borrelnootjes zijn iedereen zijn favoriet
Nootjes doen het altijd goed bij de borrel dus deze mogen zeker niet ontbreken op de borrelplank. Zorg voor bijvoorbeeld heerlijke krokante pecannoten, walnoten, amandelen en cashewnoten.
In plaats van dat je kiest voor een enkele notensoort, kan je natuurlijk ook kiezen voor een heerlijke notenmix. Je kan hierin kiezen voor een mix die geroosterd is, gebrand of raw. Afhankelijk van jouw voorkeur, dieetwensen en sfeer van jouw borrelplank. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos voor borrelplank nootjes!
Kaasjes: variëren in smaken
Wat de kaasjes betreft blijft variatie ook belangrijk. Regels zijn er eigenlijk niet echt, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kan volgen bij het samenstellen van de kaasplank.
Kies voor verschillende soorten kaas die variëren van smaak en textuur. Begin bijvoorbeeld met een witte schimmelkaas zoals de welbekende Brie of Camembert. Gevolgd door een een half harde kaas zoals Manchego of Comté en als laatste een blauwschimmel kaas zoals Gorgonzola of een Roquefort.
Houd er wel rekening mee dat niet iedereen gecharmeerd is van schimmelkazen. Vraag het even na aan je gasten voordat je een heel assortiment schimmelkazen hebt gekocht die niet gegeten worden.
Tip! Haal de kaas minimaal twee uur van te voren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. De smaken en geuren van de kaas komen dan het beste tot hun recht.
Fruit en groenten: aanvullend smakenpalet
Fruit en groenten mag net zoals kaas en noten eigenlijk niet ontbreken op een goede borrelplank. Het is niet alleen erg kleurrijk, maar het ook erg verfrissend. Naast de standaard komkommer met een dip, kan je ook eens variëren met gedroogd fruit. Denk hierbij aan gedroogde vijgen of abrikozen. Serveer bijvoorbeeld de volgende fruit- en groentesoorten bij jouw borrelplank:
- Vijgen
- Selderij
- Dadels
- Wortels
- Olijven
- Radijsjes
- Abrikozen
- Blauwe bessen
- Frambozen
- Komkommer
Smeersels en sausjes: voor dat ene extra beetje smaak
Je borrelplank is niet compleet zonder smeersels! Wanneer je een tapasplank maakt, of je creatief wilt uitleven, kan je ervoor kiezen om zelf je dips te maken. Dit zijn onze vijf favoriete recepten voor zelfgemaakte dips:
- Bietendip met walnoten
- Muhammara
- Amandel rucola spread
- Kip tapenade met zongedroogde tomaten
- Labneh met za’atar
Minder tijd om zelf een lekkere dip te maken? Deze heerlijke sausjes en smeersels kunnen ook niet ontbreken bij jouw borrelplank. Denk hierbij aan:
- Kruidenboter
- Hummus
- Aioli
- Mosterd (erg lekker bij een stukje kaas)
- Chutney
- Tapenade
Brood en crackers: belegd met de heerlijke smeersels
Bij lekkere smeersels en sausjes horen natuurlijk ook smaakvolle broden! Een vers afgebakken stokbrood is niet te missen op een borrelplank. Heb je al eens dit Italiaanse borrelbrood uitgeprobeerd? Of ons recept voor een broodkrans met tomatentapanade? Gegarandeerd een succes.
Zowel met brood als crackers kan je eindeloos mee variëren. Crackers zijn ook in vele varianten en smaken verkrijgbaar, naar eigen voorkeur.
Vleeswaren: voor op de charcuterieplank
Wanneer je kiest voor een combinatieplank kunnen vleeswaren een smaakvolle toevoeging zijn aan je borrelplank. Net als met kaas, kan je hier alle kanten mee op. Combineer verschillende soorten rauwe ham met heerlijke salami of chorizo.
Wanneer je van plan bent om een vegetarische borrelplank te serveren kan je natuurlijk deze stap overslaan, of kiezen voor jouw favoriete vleesvervangers. Ben je zelf niet vega maar een aantal van jouw borrelgenoten wel? Onderschat niet de smaak van vleesvervangers of kies voor wat extra vegetarische opties. Weet je het niet zeker? Vraag het!
Borrelplank hapjes: wees creatief in de keuken!
Naast allerlei kant en klare lekkernijen, kan je ook zelf de keuken in om iets speciaals te maken. Zo vallen Arancini en seitan worstjes altijd erg in de smaak. Je kan ook denken aan het maken van een platbrood met halloumi en sesamzaadjes.
Stapje voor stapje: Het opbouw van de borrelplank
Heb je alles in huis gehaald voor de borrelavond? Dan is het tijd om alles een mooi plekje te geven op jouw plank. Het is het makkelijkste om te beginnen met alles wat je op een schaaltje wilt presenteren. Denk hierbij aan de nootjes en de groente- en fruitsoorten.
Geef ieder schaaltje zijn eigen plekje op de plank en verdeel de losse lekkernijen zoals de vleeswaren en de kazen. Probeer alles zo verspreid mogelijk te leggen, op deze manier heb je overal weer iets anders liggen. Vul tot slot de plank op met stukjes brood en crackers. De sausjes en de smeersels kunnen het beste los op tafel gezet worden.
Ben je helemaal klaar? Dan is het hoog tijd om heerlijk te genieten van je gezelschap en alle lekkere hapjes!
Opmerkingen (0)