Volkoren zandkoekjes
Zandkoekjes bakken is leuk op iedere leeftijd! Al helemaal met dit heerlijke receptje van Tine van Innersparkle.
60 min. + 20 min. oventijd
Zandkoekjes, of shortbread koekjes. Een eeuwenoud koekje afkomstig uit Schotland. Het klassieke koekje is allesbehalve gezond. Veel boter, suiker en bloem. Ik maakte er een iets gezondere versie van, met pure ingrediënten. Zo koos ik voor kokosbloesemsuiker, een ongeraffineerde suiker en zuiver product.
De bloem, waar totaal geen voedingsstoffen meer in zitten, vervang ik door volkoren speltmeel. Zo krijg je de goede voedingsstoffen die speltmeel bevat mee in je koekje! Het koekje is hierdoor iets donkerder dan een klassiek zandkoekje, maar wel nog steeds ongelooflijk lekker!
Bereidingswijze
- Snijd de boter in blokjes en meng met de suiker in de keukenrobot, of meng met de hand.
- Snijd het vanillestokje open in de lengte en haal de zaadjes eruit. Voeg deze toe aan het boter en suiker mengsel.
- Voeg het ei en het snuifje zout toe en meng goed.
- Voeg daarna beetje bij beetje de bloem en de wijnsteenbakpoeder toe.
- Maak een blok van het deeg, wikkel in huishoudfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Rol het deeg uit op je werkblad. Gebruik wat bloem of meel om plakken tegen te gaan. Rol uit tot op ongeveer 1 centimeter dikte.
- Steek zandkoekjes uit met een vormpje of glas en druk er je koekjesstempel in voor een leuke afwerking.
- Bak ongeveer 15 minuten.
Geniet ervan!
Liever basis-koekjes maken en zelf versieren met toppings naar keuze? Bekijk het basisrecept voor koekjes.
Opmerkingen (0)