Red velvet
Een heerlijke luchtige cake met een rijke smaak die tussen vanille en chocolade in zit. En dan hebben we het nog niets eens over die heerlijke cream cheese frosting gehad! Deze Amerikaanse red velvet taart is niet voor niets een echte klassieker.
Door de combinatie van boter en olie is de cake niet te zwaar en toch stabiel genoeg om er een mooie stapeltaart mee te maken. Als je de tijd hebt kun je de cake het beste een dag van tevoren bakken. Verpak de lagen afzonderlijk in vershoudfolie en zet de taart de volgende dag in elkaar. De cake kruimelt dan minder en is makkelijker te bewerken. Zet de versierde taart tot gebruik koel weg zodat de frosting wat op kan stijven.
Leuk weetje: Vroeger werd red velvet cake vanzelf rood zonder extra kleurstof. Dit komt door een reactie van de (toen minder bewerkte) cacao met het zuur uit de karnemelk in het recept. Tegenwoordig voegen we wat extra kleurstof toe, maar het staat je natuurlijk vrij om dit weg te laten!
- Aantal porties: 12
- Bereidingstijd: 60 min. + 6 uur wachttijd + 45 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: mixer of garde, 3 x springvorm 18 cm ø of 2 x 22 cm ø, bakpapier, vershoudfolie (optioneel) en (glaceer)mes
Bereidingswijze
Bereidingswijze cake
1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 170º C (hetelucht). Bekleed drie springvormen van 18 cm ø met bakpapier, vet ze licht in met olie en bestuif met een dun laagje bloem.
2. Klop de zachte boter met de suiker licht en luchtig. Voeg daarna één-voor-één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
3. Zeef de droge ingrediënten (bloem, maïzena, baking soda, zout en cacao) in een aparte kom door elkaar. Zeef het liefst twee of drie keer om ervoor te zorgen dat maïzena en bloem zorgvuldig gemengd zijn. Meng in een andere kom de natte ingrediënten (karnemelk, azijn, olie, vanille en rode kleurstof) door elkaar. Hoeveel kleurstof je nodig hebt hangt af van het type en merk en kan uiteenlopen van een mespuntje tot 2 theelepels (tijdens het bakken zal de kleur nog wat vervagen).
4. Voeg de natte en droge ingrediënten om en om in drie delen toe aan het beslag. Schraap het beslag van de wand en de bodem van de kom en klop het beslag daarna nog één keer kort maar zorgvuldig door elkaar.
5. Verdeel het beslag over de springvormen (zet de springvormen op de weegschaal om het beslag gelijk te verdelen). Bak de red velvet cake in 35-45 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt. Laat de cake helemaal afkoelen. Verwijder de springvorm, verpak de cakes afzonderlijk in vershoudfolie en leg tot gebruik koel weg.
Bereidingswijze cream cheese frosting
1. Zorg dat alle ingrediënten voor de frosting (vooral de boter) op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de poedersuiker eerst rustig en daarna op hoge snelheid tot het helemaal zacht en wit is (dit kan wel 10 minuten duren). Klop vervolgens de roomkaas en de vanille door de frosting.
Assemblage van de taart
- Snij de boven- of zijkant van de taarten zonodig recht bij (bewaar de snijresten). Smeer een dot frosting op een plat bord of taartplateau en leg hier de eerste taart op. Bestrijk met een royale laag frosting.
2. Leg de volgende taart er bovenop, bestrijk weer met frosting en leg ook de laatste taart er bovenop. Bestrijk nu de zijkanten van de taart royaal met frosting (dit hoeft nog niet netjes). Zet de taart en de rest van de frosting een half uurtje (of langer, als dat je beter uitkomt) in de koelkast zodat het wat steviger kan worden.
3. Bestrijk de taart rondom nogmaals met frosting en werk af met behulp van een (glaceer)mes of schraper. Je kunt kiezen voor een rustieke, nette of juist klassieke afwerking, met bijvoorbeeld een swirl op de bovenkant. Verkruimel wat achterhouden cake over de taart zodat iedereen meteen ziet dat dit een heerlijke red velvet cake is. Het feest kan beginnen!
Red velvet cupcakes, blue velvet cake en andere variaties
Dit recept gaat uit van een taart met drie lagen, waarvoor je drie springvormen van 18 cm ø gebruikt. Je kunt dezelfde hoeveelheden gebruiken voor een taart van twee lagen van 22 cm ø. De taart gaart het meest gelijkmatig wanneer je de lagen apart bakt. Heb je maar één bakvorm? Dan wordt de baktijd (veel) langer. De taart is gaar wanneer een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt.
Makkelijk meenemen voor een grote groep? Je kunt deze red velvet taart ook in een vierkante of rechthoekige brownievorm of ovenschaal bakken en de frosting over de bovenkant verdelen. Snijdt de taart in vierkante stukjes om uit te delen. In plaats van een dikke laag frosting kun je de taart ook als een “naked cake” afsmeren en versieren met vers fruit, zoals rode bessen. Of maak eens (mini) red velvet cupcakes! Je kunt eventueel meer boter door de frosting kloppen zodat het stevig genoeg wordt om er een mooie toef mee te maken.
In plaats van rode kleurstof kun je ook andere kleuren gebruiken, zoals blauw voor een blue velvet taart. Laat de cacao weg zodat de kleur beter tot zijn recht komt of gebruik juist zwarte cacao voor een diepzwarte chocoladekleur. We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Opmerkingen (0)