Wit brood
Maak je liever een brood wat er ambachtelijk uitziet, zoals een Franse boule of batard? Laat dan de boter weg, gebruik drie eetlepels extra water en volg het recept t/m stap 6. Vorm dan een boule of batard, leg het brood met de naad naar boven in een royaal bebloemd rijsmandje (of bedek een kom met een schone theedoek met bloem) en laat het 60 minuten rijzen terwijl de oven voorverwarmt. Kieper het brood op bakpapier, snij het in met een stokbroomesje en leg het voorzichtig in een meeverwarmde gietijzeren pan (verwijder halverwege de baktijd het deksel) of op een loeihete pizzasteen, liefst met een ijsblokje eronder voor wat stoom.
- Aantal porties: 1 groot brood
- Bereidingstijd: 40 min + 120 min wachttijd + 40 minuten oventijd
- Keukenbenodigdheden: Garde of Deense deegklopper, staande mixer met deeghaak (optioneel), vershoudfolie, deegroller, broodblik 30 cm.
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe de bloem in een kom. Strooi de gist aan de ene kant en het zout aan de andere kant en meng met een garde of deegklopper door elkaar.
3. Voeg het water toe en meng door elkaar. Kneed 5 minuten en voeg daarna de boter blokje voor blokje toe.
4. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Dit gaat het makkelijkste in een staande mixer met deeghaak, maar met de hand gaat het ook (duurt dan langer voordat de gluten in een deeg genoeg ontwikkeld zijn en je er een vliesje van kunt trekken)
5. Vorm een val van het deeg: Trek een punt van het deeg naar midden, herhaal dit rondom en draai het deeg dan om. Doe een beetje bloem op je handen als het te plakkerig is. Vorm een losse bol van het deeg door het een paar keer over het werkblad tussen je handen te draaien en naar je toe te trekken. Vet een kom licht in met een drupje olie en leg het deeg in de kom. Dek af met vershoudfolie, zet op een tochtvrije plaats en laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
6. Haal het deeg uit de kom en leg het ondersteboven op het werkblad, zodat de bovenkant van de bol nu onderop ligt. Vorm opnieuw een bal van het deeg, doe het terug in de kom, dek weer af en laat nogmaals 30 minuten rusten.
7. Stort het deeg op het werkblad en rol het voorzichtig uit tot een rechthoek. Vouw eerst de rechterkant en daarna de linkerkant tot net over het midden. Rol het deeg weer uit tot het net zo breed is als het bakblik. Wil je het brood ergens mee vullen, strooi het dan nu over het deeg.
8. Rol het deeg daarna van boven naar beneden strak op. Duw de zijkanten wat naar binnen om ervoor te zorgen dat de deegrol niet breder is dan het bakblik. Vet een bakblik licht in met de rest van de olie. Knijp de naad van het deeg goed dicht en leg de deegrol met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg 60 minuten rijzen of tot het volume is verdubbel. Voeg een eventuele topping na 30 minuten toe. Verwarm de oven voor op 220 graden.
9. Bak het brood +- 40 minuten goudbruin en gaar. Voor een mooie glans kun je het brood zodra het uit de oven komt bestrijken met een klontje boter. Laat het brood helemaal afkoelen en snij daarna in sneetje.
Olijvenbrood, brood zonder kneden en andere variaties
Met dit basisrecept voor wit brood kun je alle kanten op. Zowel qua vorm en grootte als qua smaak. Het witte brood is van zichzelf neutraal van smaak en daarom heel geschikt om te vullen. Een paar van onze favoriete hartige smaakmakers zijn plakjes olijven, zongedroogde tomaatjes of een combinatie van rozemarijn en cheddar. Zorg ervoor dat de vulling zo droog mogelijk is voor je het aan het deeg toevoegt voor het beste resultaat. Een zoete vulling met chocolade, krenten of kaneelsuiker is ook heerlijk in dit witte brood. Extra feestelijk wordt het wanneer je kleine broodjes maakt. Houdt er rekening mee dat de baktijd afhankelijk is van de grootte van het brood.
Je kunt het witte brood ook voorzien van een lekkere topping. Bestrijk het brood met wat losgeklopt eiwit met een scheutje water om de toppings extra goed te laten plakken. Sesamzaad of maanzaad zijn populaire toppings voor wit brood. Tijgerbrood maak je door een gerezen papje van rijstmeel, water, gist en een beetje suiker en olie over het ongebakken brood te verdelen. Of maak het brood eens met volle melk in plaats van water voor een extra smeuïg wit brood.
Hou je niet van kleden? Met een nachtje geduld maak je met dit recept net zo makkelijk een wit brood zonder kneden. Laat de boter weg, voeg 100 ml extra water toe en in totaal slechts 1 tl gist . Meng alles goed door elkaar in een glazen kom. Dek af met vershoudfolie en laat 8-10 uur staan op kamertemperatuur. Kieper het deeg op en royaal bebloemd werkblad en vorm er een bol van zoals beschreven in stap 5. Leg het brood op bakpapier en bak het in een voorverwarmde gietijzeren pan in de oven (verwijder halverwege de baktijd het deksel). Lekker en makkelijk!
Opmerkingen (0)