Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt
95% van 100
9.5 / 10
Toon alle reviews

Pastadeeg

0
(0)
Lasagne, ravioli of tagliatelle? Vanaf nu maak je het allemaal zelf met dit basisrecept voor verse pasta!
60 min. + 60 min. rusttijd
Pastadeeg

Zelf pasta maken is ontzettend leuk en je hebt er niet veel voor nodig. Maar zoals voor veel Italiaanse recepten geldt ook hier: de kwaliteit van de ingrediënten bepaalt de kwaliteit van het eindresultaat. Een pastamachine is handig om het deeg superdun uit te rollen, maar met een deegroller en flinke spierballen gaat het ook (en als je nog geen spierballen hebt, dan krijg je ze wel van het kneden!). Met één basisrecept voor pastadeeg kun je eindeloos veel soorten pasta maken.

Het beste pastadeeg maak je met Italiaanse 00 bloem. Dit super fijn gemalen bloem met veel eiwitten zorgt voor een mooi egaal en elastisch pastadeeg. De eieren geven het deeg een rijke smaak en mooie kleur, maar je kunt ze ook weglaten voor vegan pasta zonder ei. Voor een extra bite kun je een deel van het 00 bloem vervangen door fijngemalen semolina.

Reken op 100 gram bloem en 1 ei per persoon voor een Hollands bord vol pasta, of reken de helft voor een meer traditionele Italiaanse portie als onderdeel van een grotere maaltijd of als voorgerecht.

Tip: Voeg nog 2 extra eidooiers toe voor een extra rijk deeg. 

  • Aantal porties: 4 personen
  • Bereidingstijd: 60 minuten + 60 minuten wachttijd
  • Keukenbenodigdheden: zeef, deegschraper, vershoudfolie, pastamachine (optioneel), (thee)doek

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar.

2. Zeef de bloem op een schoon werkblad of grote snijplank in een bergje. Maak een kuil in het midden (bijvoorbeeld met de onderkant van een kom) en breek de eieren hierin.

3. Voeg het zout en de olijfolie toe en kluts de eieren los met een vork, waarbij je geleidelijk steeds meer bloem van de rand meepakt tot alle bloem en ei gemengd is.

4. Gebruik een deegschraper om de deegkruimels bij elkaar te brengen en kneed verder met de hand in minimaal 5 minuten tot een soepel en glanzend deeg. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur of tot gebruik rusten. Wil je het deeg langer dan 1 uur laten rusten, leg het dan in de koelkast.

5. Snij een portie van het deeg en rol dit met behulp van een pastamachine uit tot de gewenste dikte: Haal het deeg door de dikste stand (het laagste nummer), vouw het als een brief in drieën en haal het nog twee keer door de dikste stand. Haal het deeg daarna telkens door een dunnere stand (zonder het te vouwen). Afhankelijk van de machine is stand 6 vaak een mooie dikte voor lasagnevellen of tagliatelle. Dek uitgerolde vellen meteen af met een (vochtige) theedoek om uitdrogen te voorkomen.

6. Vorm de pasta verder naar keuze. Maak bijvoorbeeld tagliatelle door een vel pasta op te rollen en in dunne repen te snijden (of gebruik het opzetstuk van de pastamachine) of maak ravioli door hoopjes vulling op een vel te leggen en af te dekken met een tweede vel pasta. Bestrooi de gevormde pasta met een beetje semolina of bloem om te voorkomen dat het aan elkaar plakt en laat 10 minuten aan de lucht drogen.

7. Kook de verse pasta in ruim gezouten water in een paar minuten beetgaar. De kooktijd is afhankelijk van de dikte, maar verse pasta is over het algemeen heel snel klaar: Begin na 1  minuut met proeven. Lasagnevellen hoef je niet voor te koken.

Tip: Als je geen pastamachine hebt kun je het deeg ook zo dun mogelijk uitrollen met een deegroller. Laat het deeg tussendoor even rusten als het te veel terugveert.

Gekleurde pasta, pastadeeg zonder ei en andere variaties

Met dit basisrecept voor pastadeeg kun je eindeloos veel soorten pasta maken. Om te beginnen kun je een deel bloem vervangen door een ander type, zoals fijngemalen semolina, volkorenmeel of roggemeel. Afhankelijk van de verhouding tussen meel en bloem zal het deeg wel minder elastisch worden en sneller scheuren. Bouw de hoeveelheid volkorenmeel op en voeg een eetlepel extra water of ei toe aan het deeg als het te droog is om te kneden.

Voor vegan pastadeeg of pastadeeg zonder ei kun je het ei vervangen door 60 ml water (per 100 gram bloem). Dit is in Italië net zo gebruikelijk en zeker niet minder traditioneel dan pastadeeg met ei! Pastadeeg zonder ei blijft wel iets bleker van kleur. Eventueel kun je een snufje kurkuma aan het deeg toevoegen om dit te compenseren.

Met natuurlijke kleurpoeders maak je pastadeeg in alle kleuren van de regenboog. Gebruik bijvoorbeeld bietenpoeder voor roze pastadeeg of spinaziepoeder voor een groene variant. Laat je creativiteit de vrije loop en combineer verschillende kleuren pasta met elkaar door uitgerolde pasta in patronen op elkaar te leggen en nogmaals door de pastamachine te halen. Of lamineer pastadeeg met verse kruidenblaadjes door ze tussen twee vellen pastadeeg te leggen en nogmaals uit te rollen.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Hoofdgerecht recepten, Basisrecepten en getagged met olijfolie, zout, bloem

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie