Haverkoeken
Versgebakken haverkoeken zijn een heerlijke traktatie en moeilijk te weerstaan wanneer ze bij een koffiebar in de vitrine liggen. Gelukkig maak je ze met dit basisrecept vanaf nu gewoon zelf!
We beginnen met de klassieke versie met een combinatie van rozijnen en cranberries. Zacht of juist krokant? De keuze is aan jou. En met hetzelfde gemak maak je allerlei verschillende haverkoeken. Een paar van onze favoriete combinaties zijn appel en kaneel, witte chocolade met macadamia of kleurrijke goji bessen. Laat je fantasie de vrije loop en ga aan de slag met dit makkelijke recept.
- Aantal porties: 24 medium of 12 grote koeken
- Bereidingstijd: 30 min. + 30 min. wachttijd + 15 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: schone theedoek, mixer, spatel, ijsschep (optioneel), bakpapier, bakplaat en taartrooster (optioneel)
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Laat de rozijnen en cranberries 10 minuten weken in warm water, giet ze af en dep ze goed droog met een schone theedoek.
2. Klop de zachte boter met de suiker tot het luchtig en duidelijk lichter van kleur is.
3. Voeg een-voor-een de eieren en de vanille toe en klop goed door elkaar. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
4. Meng de havermout, bloem, bakpoeder en zout in een aparte kom door elkaar en meng dit door het beslag.
5. Spatel dan de rozijnen en cranberries (of andere vulling variaties) erdoor. Zet het beslag 30-60 minuten (liefst koel) weg zodat de havermout een deel van het vocht op kan nemen.
6. Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik een ijsschep of lepel om gelijke porties van het beslag te vormen (afhankelijk van de vulling 40-50 gram voor een medium koek of 70-80 gram voor grote haverkoeken). Rol er met vochtige handen balletjes van en leg ze met voldoende tussenruimte (minimaal 5 cm) op de bakplaat. Druk de deegballetjes voorzichtig plat.
7. Bak de haverkoeken afhankelijk van de grootte in 15-20 minuten goudbruin. Laat de haverkoeken 5 minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze met behulp van een spatel voorzichtig naar een rooster om verder af te koelen. Hou je van krokante haverkoeken? Bak ze dan goudbruin. Heb je liever een zachtere koek? Haal de haverkoeken dan uit de oven wanneer de randjes goudbruin beginnen te kleuren. De koeken zullen tijdens het afkoelen nog wat steviger worden. Geniet van je zelfgemaakte haverkoeken!
Haverkoeken met appel en kaneel, chocolade haverkoeken en andere variaties
De klassieke combinatie rozijn-cranberry wordt nog lekkerder wanneer je een theelepel kaneel of koekkruiden aan het beslag toevoegt. Maar er zijn natuurlijk nog allerlei andere variaties te bedenken! Wat dacht je bijvoorbeeld van onze appel-kaneelblokjes?
Eigenlijk zijn alle soorten noten of combinaties van noten en gedroogd fruit heerlijk in haverkoeken. Denk bijvoorbeeld aan hazelnoten, chocolate chips, pecan- en walnoten of luxe macadamia’s (heerlijk in combinatie met stukjes witte chocolade). Hak grotere noten of fruit in stukjes of gebruik kleinere soorten zoals pijnboompitten of goji bessen in hun geheel. Om verschillende variaties tegelijk te maken kun je dit basisrecept tot en met stap 4 volgen en het beslag daarna in verschillende porties verdelen. Om goed te kunnen zien welke vulling in welke koek zit kun je nog wat stukjes van de vulling bovenop de koeken drukken voor ze de oven in gaan.
Ook met de vorm en grootte kun je variëren. In plaats van grote of juist kleine haverkoeken kun je er ook repen van maken. Of doe een bolletje ijs tussen twee haverkoeken om een feestelijke ijssandwich op tafel te toveren.
In plaats van havermout kun je ook havervlokken roosteren voor een extra intense haversmaak. Of probeer eens een andere soort (volkoren) bloem of suiker, zoals kokosbloesemsuiker voor een meer getoaste nuance. Je kunt ook plantaardige boter of kokosolie in plaats van roomboter gebruiken. Het ei kun je vervangen door twee eetlepels chiazaad, banaan of appelmoes (de haverkoeken blijven dan wel wat zachter, voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te nat blijft).
Opmerkingen (0)