Vroeger keek ik als kind reikhalzend uit naar het moment dat we verse speculaasbrokken kochten bij de bakker. Die geur en de smaak zijn niet te vervangen. Deze Robuuste Rakkers heb ik, sinds de glutenmonsters en ik geen vrienden meer zijn, niet meer gegeten. Een gezondere variant van de speculaasbrokken stond al even op mijn to do lijstje, na een aantal experimenten kwam deze versie als beste uit de bus!

Recept

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 125 gr (glutenvrij) havermeel of boekweitmeel
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 tl vanillearoma
  • 0,5 el bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 2 el speculaaskruiden
  • 80 gr Medjoul dadels
  • 1 ei of 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 2 el water
  • 50 gr kokosolie
  • 3 el amandelen

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de melen in een mengkom en voeg de vanille, bakpoeder, speculaaskruiden en zout hier aan toe.
  3. Ontpit de Medjoul dadels en voeg deze samen met de kokosolie en het ei of eivervanger toe aan de melen mix.
  4. Kneed dit alles tot een soepel deeg. Plaats het deeg voor een half uurtje in de koelkast.
  5. Rol het deeg uit, niet te dun en maak er een grote koek van.
  6. Besmeer de bovenkant van de koek met wat plantaardige melk en verdeel wat amandelkruim of schaafsel over de koek.
  7. Schuif deze smaakvolle Bolide de oven in voor zo'n 25 minuten.
  8. Laat de koek goed afkoelen buiten de oven, dan pas wordt het speculaas harder. Breek in stukken en bewaar luchtdicht buiten de koelkast.