Paasbrood recept
Paasbrood of paasstol mag bij een uitgebreid paasontbijt niet ontbreken, maar ook bij de koffie is een plakje van dit goed gevulde brood met spijs heerlijk. Start nu je eigen traditie, want voor je het weet bak je ieder jaar een feestelijk paasbrood met dit basisrecept!
Met dit recept maak je een flink paasbrood. Je kunt er ook 2 kleinere paasbroden of 14 mini stolletjes mee maken. Dit klassieke paasbrood is gevuld met amandelspijs, hazelnoten en een combinatie van rozijnen en krenten. Onderaan het recept vind je nog een aantal verrassende variaties.
- Aantal porties: Voor 1 groot paasbrood
- Bereidingstijd: 40 minuten
- Wachttijd: 24 uur
- Oventijd: 45 minuten
- Keukenbenodigdheden: Staande mixer met platte menghaak (optioneel), deegschraper, deegroller, bakpapier, bakplaat, bakkwastje.
Bereidingswijze
1. Een dag van tevoren: wel de rozijnen en krenten 15 minuten in heet water. Giet af en laat minimaal een nacht drogen. Op de dag zelf: Rooster de hazelnoten in oven of koekenpan en laat afkoelen. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe de bloem met het zout in een grote kom. Klop het ei los met 150 ml melk, gist en suiker en voeg dit toe aan de bloem. Meng dit in minimaal tien minuten tot een slap deeg wat loskomt van de wand van de kom. Elke bloem is anders, voeg eventueel nog 25-50 ml melk in kleine beetjes toe om de juiste consistentie te bereiken.
Heb je een staande mixer? Gebruik dan de platte menghaak. Laat de mixer draaien en voeg de boter in kleine blokjes toe aan het deeg. Voeg het volgende blokje pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Laat het deeg afgedekt 15 minuten rusten.
3. Stort het deeg op een schoon werkblad. Dep de rozijnen en krenten zonodig droog en verdeel deze met de hazelnoten over het deeg. Het gelijkmatig verdelen van de vulling door het deeg gaat het makkelijkste door het deeg steeds in tweeën te “snijden” met een deegschraper en de helften op elkaar te leggen. Wanneer je de vulling met de hand door het deeg zou kneden kneuzen de rozijnen.
4. Vorm een bol van het deeg door vanuit elke hoek een punt naar het midden te trekken. Draai de bol met behulp van een deegschraper om, zodat de punten onderop komen te liggen. Bol het deeg nu verder op door het deeg steeds een stukje over het werkblad in een draaiende beweging naar je toe te trekken.
Verwijder uitstekende stukjes vulling, deze zullen tijdens het bakken verbranden (leg ze apart, in de volgende stap kunnen deze weer toegevoegd worden). Dek de deegbol losjes af en laat op een tochtvrije plaats 30 minuten rijzen.
5. Kneed de amandelspijs los en rol dit tot een rolletje van +- 25 cm. Duw de uiteinden tijdens het rollen af en toe wat naar binnen zodat het een compacte rol wordt die in het midden wat dikker is.
Bestuif de deegbol en het werkblad met een klein beetje bloem. Draai de deegbol met behulp van de deegschraper om zodat de bebloemde zijde onder ligt en vorm het deeg tot een ovaal van 30 cm lang. Probeer aan de lange zijdes luchtigheid in het deeg te behouden (zie foto).
Leg het rolletje spijs iets onder het midden in de lengte op het deeg en klap het deeg dubbel. Druk de randen rondom zachtjes aan zodat het spijs goed omsloten wordt door het deeg. Leg het paasbrood ondersteboven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nog eens 30 minuten losjes afgedekt rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 180º hetelucht (of 200º boven- en onderwarmte). Bak het paasbrood in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar. Draai de bakplaat eventueel halverwege om ervoor te zorgen dat het brood egaal bruin bakt.
Kwast het paasbrood terwijl het nog warm is in met wat boter (van tevoren smelten is niet nodig, de warmte van het brood zorgt ervoor dat de boter smelt). Dit zorgt voor een mooi laagje waardoor het brood langer vers blijft en de poedersuiker blijft plakken.
Bestuif het brood als het handwarm is royaal met poedersuiker. En nu het moeilijkste: wacht met aansnijden tot het brood volledig is afgekoeld!
Paasbrood variaties
Rozijnen, krenten, een mix, met of zonder noten? Wanneer je zelf paasbrood maakt kun je het helemaal naar je eigen wensen aanpassen. Maak bijvoorbeeld eens mini stolletjes, een muesli-noten paasbrood of verstop een rijtje amarenen kersen in het amandelspijs. In plaats van gedroogd fruit kun je zelfs bakvaste chocoladedruppels gebruiken!
Lactosevrij paasbrood
Wil je het paasbrood lactosevrij maken? Kies dan voor plantaardige melk en boter. Geen ei in huis? Vervang het door 60 ml extra melk.
Winterse variant
Voor een winterse versie van dit feestelijke brood kun je de rozijnen en krenten vervangen door cranberries en sinaassnippers. Extra bijzonder met een snufje kaneel en kardemom door het deeg. Ook andere soorten noten en gedroogd fruit, zoals stukjes abrikoos, vijg of sukade doen het goed in dit paasbrood. Het is ook een optie om de vulling een nacht in 50 ml rum in plaats van water laten weken.
Toppings
In plaats van poedersuiker gebruiken veel bakkers decoratiepoeder. Dit is speciale poedersuiker waar zetmeel aan is toegevoegd zodat de poedersuiker niet smelt. Een andere populaire topping voor paasbrood is amandelschaafsel. Smeer het paasbrood in dat geval halverwege de baktijd al in met boter of losgeklopt eiwit, verdeel er royaal amandelschaafsel over en bak het paasbrood zo verder af.
Opmerkingen (0)