Zweedse kardemombroodjes
Zin in iets anders dan een roze of gevulde koek? Deze kardemombroodjes zijn een zeer geschikte vervanger! Fris en zoet tegelijk, héérlijk.
40 min. + 60 min. wachttijd + 15 min. oventijd
De Zweedse kanelbullar of kaneelbroodjes ken je misschien wel, maar heb je ook al eens kardemummabullar gemaakt? In Zweden zie je deze heerlijke zoete broodjes vaak bij de fika: een uitgebreide koffiepauze met lekkernijen.
De kardemummabullar worden gevuld met kardemom, wat ze een kruidige en verrassend citrusachtige smaak geeft. Dit recept is voor 20 kleine kardemombroodjes. Je kunt het deeg ook in twee porties verdelen en de andere helft vullen met kaneel.
- Aantal porties: 20
- Bereidingstijd: 40 min. + 60 min. wachttijd + 12-15 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: mixer met deeghaak, schone theedoek, deegroller, spatel, pizzasnijder (optioneel), bakpapier, bakplaat, pannetje en bakkwast
Bereidingswijze
- Meng alle droge ingrediënten voor het deeg in een kom door elkaar. Giet de melk erbij en kneed (met een mixer, als je die hebt) tot een kleverig deeg. Voeg, terwijl de mixer draait, de boter klontje voor klontje toe. Meng in 10 minuten tot een soepel deeg wat schoon loskomt van de wand van de kom. Dek de kom af en laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld (60 minuten op kamertemperatuur).
- Kiep het deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een rechthoekige lap. Meng alle ingrediënten voor de vulling met een spatel door elkaar en smeer dit uit over de lap deeg. Sla het deeg vanaf de korte kant ⅓ naar binnen en sla de andere korte kant eroverheen (als een brief). Rol de het deeg opnieuw wat verder uit tot een smalle lange rechthoek.
- Snij het deeg in 20 gelijke repen, dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder. Snij elke reep in de lengte in, maar laat aan één kant de laatste centimeter vastzitten. Draai de twee deegslierten om elkaar heen. Maak een kransje van het deeg en stop het uiteinde eronder, zodat een knoop ontstaat. Maak zo alle kardemombroodjes. Laat de broodjes losjes afgedekt nog eens 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220* C (hetelucht).
- Bak de kardemombroodjes in 12-15 minuten goudbruin. Verwarm ondertussen voor de siroop de suiker met het water en vanille in een pannetje op het vuur en breng het tegen de kook aan. Laat een minuutje rustig pruttelen en zet het vuur uit. Bestrijk de warme broodjes met de siroop.
- Zet een lekkere kop koffie en de fika kan beginnen!
Opmerkingen (0)