Winterse roomkaas staaf
Ben jij nog op zoek naar een lekker smeerseltje voor tijdens de tapas of tijdens het gourmetten? Of lekker op een kaasplankje met crackertjes. Zoek niet verder, want met deze roomkaas staaf met cranberries en noten steel jij de show! Je kunt uiteraard variëren wat betreft de noten, maar bij deze roomkaas staaf is er gekozen voor een winterse combinatie van kaneel, sinaasappel, honing, cranberries, walnoten en pistache.
Aangezien ik zelf zo min mogelijk koolhydraten wil gebruiken, heb ik gekozen voor Steviala Sweet Bee. Dit is suikervrije honing. Hiermee heb je wel de smaak van honing, maar niet de voedingswaarden. De voedingswaarden onderaan zijn dan ook gebaseerd op het gebruik van Sweet Bee ipv echte honing. Liever echte honing? Dit kan 1:1 vervangen worden, maar dan zullen de voedingswaarden nog wat stijgen. Echter zorgt de honing wel voor een smaakexplosie in je mond. Een heerlijke combinatie met een zachte structuur van het roomkaas en de bite van de nootjes en cranberries.
Het is een snel en makkelijk receptje waarvan niemand verwacht dat jij dit zelf gemaakt hebt. Je hebt alleen even wat geduld nodig om het roomkaas weer op te laten stijven in de vriezer en koelkast. Je hebt daarnaast ook niet veel materiaal nodig. Mocht je hele noten hebben, kun je deze klein malen in een keukenmachine. Een handige tip, bij De Notenshop verkopen ze ook de noten in kleine stukjes kant en klaar! Ben je zo klaar. Verder heb je alleen een stuk huishoudfolie nodig. Kortom een ideaal receptje met weinig materiaal maar met heerlijke ingrediënten.
- Aantal personen: Een staaf van circa 400 gram. Afhankelijk hoeveel je erop smeert zijn het ca 40 porties.
- Moeilijkheidsgraad: Makkelijk.
- Bereidingstijd: 15 minuten.
- Keukenbenodigdheden: Huishoudfolie, keukenmachine, vriezer, koelkast, weegschaal, mengkom, mixer en een spatel.
Voedingswaarden per 100 gram
- Kcal: 370
- Kh: 8.4
- Vet: 34.2
- Ei: 8.3
Bereidingswijze
- Maal de cranberries, walnoten en pistache fijn in de keukenmachine
- Mix de mascarpone, roomkaas, gesmolten roomboter romig op. Mix het voor ongeveer 2 minuten op hoog tempo.
- Vervolgens voeg je de honing, kaneel, zout en sinaasappelsap toe aan het roomkaas mengsel. Mix dit vervolgens nog eens goed door.
- Schep vervolgens 1/4e deel van het notenmengsel bij de roomkaas. Gebruik een spatel om het notenmengsel goed te verdelen.
- Leg een stuk huishoudfolie op je keukenblad. Schep daarna de roomkaas op het huishoudfolie. Rol dit vervolgens op in een staaf van ca 20cm. Leg de roomkaas staaf vervolgens in de vriezer voor ca 15 minuten.
- Na 15 minuten rol je het huishoudfolie weer uit. Leg de overige gemalen noten op de keukenblad en rol de roomkaas staaf hierin. Zorg dat heel de staaf bedekt is met het notenmengsel. Vervolgens rol je de roomkaas staaf weer terug in het huishoudfolie en leg dit voor minimaal 1 uur in de koelkast.
De winterse roomkaas staaf is ongeveer een week houdbaar in de koelkast in een afgesloten trommel of stuk huishoudfolie. Serveer de roomkaas staaf bij de tapas, crackertjes, soep, gourmetten of bij een kaasplankje.
Opmerkingen (0)