Wat is blind bakken?
Wat is blind bakken?
Blind bakken is eigenlijk vrij simpel, maar vergt iets meer werk. Het resultaat mag er 100% zijn! Je maakt gebruik van een steunvulling voor het bakken van een taart. De taartbodem wordt dan eerst voorbakken met een steunvulling er in. Daardoor krijg je een mooi krokante en gelijkmatig gegaarde taartbodem. De bodem zal niet te veel rijzen waardoor er genoeg ruimte over is voor de heerlijke vulling.
Zo bestaat quiche deeg uit verschillende vellen bladerdeeg. Door de quiche bodem blind te bakken, bijvoorbeeld met rijst als steunvulling, wordt hij nog knapperiger en steviger. Als je gaat blind bakken met rijst, kan je de rijst niet meer opeten daarna.
Wat is steunvulling?
Om te helpen dat de taartbodem zijn vorm behoudt tijdens het blind bakken wordt er gebruik gemaakt van een steunvulling. Een steunvulling bestaat uit bakvaste materialen, zoals bonen of bakknikkers, die je op de quiche bodem legt om deze voor te bakken.
Soorten steunvulling
Er zijn veel verschillende soorten steunvulling. Zo zijn speciale bak knikkers te koop, dit zijn keramische parels of bakerwten. Deze kan je vinden bij een kook- of bakwinkel.
Er is echter altijd een blindbakvulling alternatief! Als het materiaal droog en geurloos is, kan je het gebruiken om je bladerdeeg bodem blind te bakken. Het moet natuurlijk ook tegen de hitte van de oven kunnen. Denk hierbij aan ongekookte rijst en gedroogde bonen of spliterwten. Je kan de steunvulling nogmaals gebruiken, maar niet meer opeten!
Wanneer ga je blind bakken?
Er zijn vier scenario's waarbij blind bakken gewenst is, we hebben ze even onder elkaar gezet:
- Taarten waarbij de vulling niet meegebakken wordt. Zoals bij een citroen meringue taart.
- Taarten waarbij de vulling op het moment van vullen vloeibaar is en nog moet opstijven. Zoals bij deze vegan lemon cheesecake, die nog 3 uur in de koelkast moet staan.
- Taarten waarbij de vulling korter in de oven hoeft dan de bodem. Denk hierbij aan een quiche en het bladerdeeg dat moet voorbakken.
- Taarten die worden gemaakt met een redelijk slap deeg. Wanneer een deeg veel boter bevat kan deze makkelijk in elkaar zakken in de oven. Door deze blind te bakken, behoudt deze beter de vorm tijdens het bakken.
Hoe bak je blind?
- Vul de ingevette bakvorm met het deeg (of bladerdeeg). Snijd de randen netjes af en prik gaten in de bodem met een vork.
- Verkreukel een stuk bakpapier en beleg het deeg. Zorg ervoor dat het bakpapier zo ligt dat het niet vast komt te zitten tijdens het bakken.
- Beleg de bodem met de steunvulling, verdeel dit zodat het overal gelijk bedekt is.
- Zet de oven op 180 - 200°C. Bak de bodem zo’n 10 - 15 minuten, totdat de randjes licht beginnen te kleuren. Of anders als je recept dit aangeeft.
- Haal de bodem uit de oven. Wacht even totdat de bodem iets afgekoeld is en verwijder de steunvulling en bakpapier. Ga vanaf hier verder met je recept!
De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je enthousiast geworden over blind bakken en wil je het meteen uitproberen? Ons zoete korstdeeg is een heerlijke basis om taarten en tartelettes mee te maken. Wij zijn benieuwd naar jouw prachtige resultaten!
Opmerkingen (0)