Vegan speculaas
De geur van verse speculaas is er ééntje die lastig te overtreffen valt. Het opeten van die heerlijk ruikende koekjes is een echt feestje.
10 min. + 12 uur wachttijd + 10 min. oventijd
Denk je aan de decembermaand, dan denk je natuurlijk aan alle lekkernijen. Speculaas kan dan absoluut niet missen! Dit kruidige koekje is bijna overal lekker bij: warme chocomelk, thee of koffie. Dankzij dit recept kunnen alle veganisten nu ook zelf de lekkerste speculaasjes bakken.
- Aantal porties: 10-12
- Bereidingstijd: 10 min. + 12 uur wachttijd + 10 min. baktijd
- Keukenbenodigdheden: mengkom, bakplaat en non-stick bakpapier
Bereidingswijze
Fase 1
- Voeg het gemalen lijnzaad samen met het water in de mengkom, meng het door elkaar en laat 5 minuten rusten
- Meng alle droge ingrediënten in een andere kom
- Smelt de boter (half gesmolten)
- Voeg het lijnzaadmengsel toe aan de gesmolten boter en kneed het deeg tot alle ingrediënten zijn vermengd (5 tot 10 minuten)
- Bedek de deegbal met vershoudfolie en laat in de koelkast een nacht rusten
Fase 2
- Verwarm de oven voor naar 200 graden Celsius
- Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot het een dikte van 1 tot 2 cm heeft
- Snij het deeg in de gewenste vorm (hier kan je zelf kiezen hoeveel koekjes je uit het deeg wilt halen) en leg op een ingevet bakpapier op de bakplaat
- Smeer een dun laagje sojamelk en amandelschaafsel over de koekjes
- Bak de koekjes zo'n 10 minuten (afhankelijk van de grootte en dikte) in een voorverwarmde oven
Mochten er leftovers zijn, dan kunnen deze tot 2 weken in een luchtdikte verpakking in de koelkast worden bewaard.
Tips
Mocht je deeg uit elkaar vallen of verkruimelen tijdens het uitrollen, kneed het deeg dan met de hand weer tot een deegbal voordat je het opnieuw gaat uitrollen. Herhaal dit tot het deeg weer soepel is.
Opmerkingen (0)