Vegan Socca pizza met cashew ricotta
Deze socca pizza (of zoals de Italianen het noemen “farinata di ceci”) is zo al heerlijk, in puntjes gesneden als borrelhapje, en ook heel geschikt als glutenvrije pizzabodem. Mijn favoriete combinatie? Socca met ricotta van cashewnoten en een topping van gebakken tomaat of paddestoelen. Een heel verrassend en feestelijk hoofdgerecht!
Traditioneel wordt socca in grote houtovens gebakken. Thuis kun je dat effect nabootsen door de socca in een loeihete pan onder de grill te bakken. Een dunnere pannenkoek bakken op het fornuis kan ook en is minder omslachtig. Pannenkoeken van kikkererwtenmeel zijn van nature vegan, glutenvrij en lekker hartig van smaak.
- Aantal porties: 1
- Bereidingstijd: 15 min. + 30 min (12 uur liefst) rijzen + 7-14 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: Keukenmachine, gietijzeren pan, oven, koekenpan
Bereidingswijze vegan cashew ricotta
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng net zo lang tot het de smeuïge consistentie van ricotta heeft.
- Voeg eventueel nog wat citroensap toe.
- Het hoeft geen gladde saus te worden.
- Zet tot gebruik in de koelkast, de cashew ricotta wordt dan wat steviger.
Bereidingswijze Socca pizza
Doe het kikkererwtenmeel met het water en olijfolie in een kom, roer goed door en laat minimaal 30 minuten (tot 12 uur, als dat je beter uitkomt) staan.
In de oven:
- Zet een gietijzeren pan in de oven en verwarm de oven (met de pan er in) 30 minuten voor op 240º C.
- Haal de pan voorzichtig uit de oven en zet de oven op grillstand.
- Doe een flinke scheut olijfolie en de rozemarijn in de hete pan.
- Giet al het beslag in de pan en bak de socca pizza 7-14 minuten onder de hete grill tot de bovenkant licht geblakerd is en de randjes goudbruin zijn.
- Besprenkel met een beetje olijfolie en royaal peper en zout.
Op het fornuis:
In plaats van één pizza kun je ook twee dunnere pannenkoeken bakken.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan, verdeel de helft van het beslag met wat rozemarijn erover.
- Bak de kikkererwtenpannenkoeken aan beide kanten goudbruin.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bak toppings naar keuze zoals Coeur de Boeuf tomaat of paddenstoelen in de oven of koekenpan met wat knoflook, peper en zout.
- Bestrijk de Socca pizza royaal met de vegan cashew ricotta en verdeel de toppings erover.
Opmerkingen (0)