Sweetheart koekjes
Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, met zelfgemaakte koekjes, zeg ik dat ik van je hou!
Deze zoete koekjes zijn geïnspireerd op de bekende snoephartjes (gelukkig wel een stukje groter!) met daarop een laagje gekleurd rolfondant. Het koekje van shortbread zit precies tussen krokant en zacht in en ze blijven lang lekker.
Het is de kunst om ervoor te zorgen dat de koekjes tijdens het bakken zo min mogelijk uitlopen, zodat de fondant precies op het koekje past. Daarom bevat dit recept een paar extra stappen zoals opkloppen van de boter en het koelen van het deeg. Voor wie ga jij deze koekjes maken?
- Aantal porties: 50 kleine koekjes
- Bereidingstijd: 60 min. + 60 min. wachttijd + 17-20 min baktijd
- Keukenbenodigdheden: mixer, deegroller, koekjes uitsteker, vershoudfolie, bakpapier, bakplaat en letter stempels voor fondant/koekjes
Bereidingswijze
- Laat de boter een aantal uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Klop dan de boter met de suiker en vanille in ongeveer 10 minuten luchtig en bijna wit van kleur. Heb je een staande mixer met verschillende opzetstukken? Gebruik dan de platte klopper voor deze stap en schraap tussentijds een paar keer de boter van de wand van de kom.
- Voeg bloem en zout toe en meng dit kort maar zorgvuldig door het deeg. Het is nu nog een vrij zacht deeg, maar dat gaat na het koelen helemaal goedkomen. Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten (tot 48 uur, als dat je beter uitkomt) koel weg.
- Kneed het deeg kort door om het weer een beetje soepel te maken. Bestuif het werkblad, de deegroller en de bovenkant van het deeg licht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 5-6 mm dikte. Doop de koekjes uitsteker tussendoor steeds in een bakje met bloem en steek zo veel mogelijk koekjes uit de lap deeg. Haal overtollig deeg weg (zie tip) en leg de koekjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat minimaal 30 minuten (of een nacht) koud weg. Dit zorgt ervoor dat de koekjes tijdens het bakken beter hun vorm behouden.
- Verwarm de oven voor op 160º C (hetelucht). Bak de koekjes in 17-20 minuten in het midden van de oven. Deze koekjes blijven vrij licht, haal ze bij de eerste tekenen van goudbruine randjes meteen uit de oven. Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat.
- Als je de fondant zelf op kleur brengt, verdeel het dan in 5 delen. Breng met behulp van een cocktailprikker een heel klein puntje kleurstof aan op een stuk fondant en kneed dit door elkaar. Voeg indien nodig nog wat kleurstof toe, of doe er nog wat witte fondant bij als de kleur toch te donker is geworden. Dek de fondant waar je niet mee bezig bent altijd goed af met vershoudfolie om uitdrogen te voorkomen.
- Kneed de fondant goed door om het soepel te maken. Bestuif het werkblad en de fondant met poedersuiker en rol het uit tot een lap van 2 mm dikte. Draai de lap fondant tijdens het uitrollen een paar keer een kwartslag om er zeker van te zijn dat het niet aan het werkblad blijft plakken. Druk met de letterstempel lieve woorden in de fondant en gebruik de koekjes uitsteker om er hartjes uit te steken.
- Wees voorzichtig met het losmaken van de fondanthartjes zodat ze niet uitrekken. Bestrijk de onderkant van een fondant hartje met je vinger met water en leg het op een afgekoeld koekje. Door het water smelt de fondant een beetje waardoor het op het koekje blijft plakken. Maak op deze manier alle koekjes (stempelen, uitsteken, natmaken, plakken) en laat ze liggend drogen. Bewonder je vrolijke verzameling sweetheart koekjes!
Tip: Het deeg rondom de uitgestoken koekjes kun je opnieuw kneden en uitrollen om er meer koekjes van te maken. Maar hoe vaker je het deeg kneed, hoe minder goed de koekjes tijdens het bakken hun vorm behouden, dus probeer er de eerste keer zoveel mogelijk uit te halen.
Opmerkingen (0)