Seitan worstjes
Heerlijk gekruide worstjes, een ideaal bijgerecht of tussendoortje. Vooraf te bereiden en in te vriezen. Beter kan bijna niet, toch?
30 min. + 10 min. wachttijd + 60 min. stomen
Op zoek naar iets origineels voor de feestdagen? Probeer dan eens zelfgemaakte seitan worstjes. Je kunt de smaak helemaal aanpassen zoals jij lekker vindt! In dit recept deel ik drie variaties, een Grieks getint worstje, eentje met Aziatische smaken en één met kerstsmaken. Nog een voordeel van dit recept is dat je het ruim op voorhand kunt bereiden want ze zijn perfect om in te vriezen!
- Aantal porties: 20-30 mini worstjes
- Bereidingstijd: 30 min. + 10 min. wachttijd + 60 min. stomen
- Keukenbenodigdheden: snijplank, mes, weegschaal, 3 mengkommen, pan met water, stoommandje, maatbeker en aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Voor seitan ga je eigenlijk bij ieder recept hetzelfde te werk. Je mengt de droge ingrediënten met elkaar in een kom. In een andere kom/maatbeker meng je de natte ingrediënten en vervolgens meng je nat en droog met elkaar. Zo gaat het ook bij deze worstjes.
- Voor de Griekse worstjes meng je het glutenmeel met de paneermeel, peper, zout, dry rub, oregano, knoflookpoeder, rozemarijn, zongedroogde tomaten, komijn en gerookte paprikapoeder in een kom.
- In een maatbeker meng je het water met de azijn, olijfolie en tomatenpuree.
- Voeg dit bij het glutenmeel mengsel, roer alles goed door met een lepel.
- Kneed de mix met je handen een kleine 5 minuten en zet opzij.
- Voor de Aziatische worstjes meng je het glutenmeel met de paneermeel, peper, zout, dry rub, furikake en knoflookpoeder.
- In een maatbeker meng je het water met de azijn, olijfolie, tomatenpuree, sojasaus en gembersiroop.
- Voeg dit bij het glutenmeel mengsel, roer alles goed door met een lepel.
- Kneed de mix met je handen een kleine 5 minuten en zet opzij.
- Voor de Kerst worstjes meng je het glutenmeel met de paneermeel, peper, zout, dry rub, cranberry's, pecannoten, rozemarijn en salie.
- In een maatbeker meng je het water met de azijn, olijfolie, tomatenpuree en Maple syrup.
- Voeg dit bij het glutenmeel mengsel, roer alles goed door met een lepel.
- Kneed de mix met je handen een kleine 5 minuten en zet opzij.
- Nu gaan we worstjes vormen. Scheur een stuk aluminiumfolie van ongeveer 10 cm af van je rol. Leg hier ongeveer 3-4 eetlepels van het glutenmengsel op. Vorm er een worstjes van, dit moet niet netjes. En rol de folie op met het deeg erin. Twist de uiteinden zodat deze dicht zijn. Herhaal dit totdat al het deeg op is.
- Bereid je stoompan en mandjes voor, leg hier in de worstjes in de folie in en stoom in 30 min gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze uit de folie verwijderd. Hierna zijn ze klaar voor gebruik.
Opmerkingen (0)