Msemen (Marokkaanse pannenkoek)
Msemen, misschien ken je ze als rghaif of Marokkaanse pannenkoek, of misschien heb je er nog nooit van gehoord. In dat laatste geval raad ik je aan om daar meteen verandering in te brengen! Msemen hebben een heerlijke textuur: ze zijn zacht, met veel dunne laagjes en toch ook een beetje krokant en chewy tegelijk.
Ze zijn warm het allerlekkerst (je kunt ze ook heel goed opnieuw opwarmen), met een sausje van gesmolten boter en honing. Sinaasappel-gember jam is ook echt een aanrader in combinatie met deze msemen of probeer ze eens met smeerkaaspuntjes. Het is even een werkje om te maken, maar erg leuk om (samen) te doen en als je smaak eenmaal te pakken hebt zal het steeds beter gaan!
- Aantal porties: 10 kleine of 20 grote porties
- Bereidingstijd: 90 min. + 90 min. wachttijd
- Keukenbenodigdheden: vershoudfolie, bakplaat, Marokkaanse (Baghrir) of gewone koekenpan, aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Meng de bloem, griesmeel, zout en gist in een kom door elkaar. Voeg het water in beetjes toe en meng door elkaar. Kneed met de hand tot een soepel en elastisch deeg. Misschien heb je niet al het water nodig, of voeg een beetje bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Dek af en laat het deeg 30 tot 60 minuten rusten.
- Knijp tussen duim en wijsvinger bolletjes van het deeg af (50 gram voor kleine msemen of het dubbele voor grote). Leg de bolletjes deeg op een ingevette bakplaat, dek losjes af met ingevet vershoudfolie en laat 15 minuten rusten.
- Zorg voor een schoon en ruim werkblad. Vet het werkblad, je handen en een bolletje deeg royaal in met zonnebloemolie. Druk en veeg het bolletje deeg met je vingers uit tot een super dunne rechthoekige lap. Je moet het werkblad er bijna doorheen kunnen zien: hoe dunner, hoe beter. Vet je handen opnieuw in met zonnebloemolie als het deeg plakt.
- Smeer hier en daar een vlokje boter op de deeglap en bestrooi met een snufje griesmeel. Vouw de rechterkant van de lap tot ⅔ naar links en de linkerkant er overheen (als een brief). Doe er weer een beetje boter en griesmeel op en vouw de onderkant naar boven en de bovenkant er overheen, zodat een vierkant pakketje ontstaat. Leg het pakketje op een ingevette bakplaat en dek weer losjes af. Herhaal dit met de rest van de deegbolletjes.
- Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Een vierkante Marokkaanse koekenpan (Baghrir) is handig, want daar passen meerdere msemen tegelijk in. Begin met het deegpakketje dat als eerst gevouwen is. Vet je handen en het werkblad weer in met zonnebloemolie en druk het deegpakketje met je vingers plat tot het twee keer zo groot is (10 x 10 cm voor kleine msemen of 20 x 20 cm voor grote). Leg de msemen in de hete pan en bak in een paar minuten aan beide kanten bruin. Vorm intussen de volgende msemen zodat er steeds eentje klaar is om meteen de pan in te gaan. Hou de gebakken msemen warm en zacht in aluminiumfolie of onder een schone theedoek. Je kunt ze ook afgedekt laten afkoelen, ingepakt invriezen en op een later moment opnieuw opwarmen.
- Serveer warm als ontbijt/brunch/snack met toppings naar keuze. Een klassieke combinatie is een saus van 1:1 gesmolten boter en honing waar je de msemen in kunt dopen. Gewone honing, (sinaasappel)jam of smeerkaaspuntjes (mijn persoonlijke favoriet!) zijn ook heerlijk in combinatie met de warme msemen. Eet smakelijk!
Tip: Je kunt voor dit recept ook prima margarine in plaats van boter gebruiken. De msemen zijn dan vegan.
Opmerkingen (0)