Limoncello tiramisu
De klassieke tiramisu kennen we allemaal. Maar heb je weleens deze versie met limoncello en pistache geprobeerd? Dankzij de limoncello is deze tiramisu heerlijk fris, luchtig en vol van smaak. De mascarpone-vanille room is het perfecte canvas voor een topping van krokante pistachenootjes. Het is een makkelijk recept en je kunt het prima een dag van tevoren maken. Om de eidooiers te pasteuriseren is het wel handig als je een thermometer hebt.
Het is ook echt de moeite waard om voor dit recept op zoek te gaan naar Italiaanse Savoiardi koekjes. Gewone lange vingers uit de supermarkt zijn kleiner en nemen te veel vocht op, waardoor de koekjes snel zompig worden.
Door de eieren wordt de limoncello tiramisu na een paar uurtjes in de koelkast wat steviger, zodat je er nette porties van kunt scheppen. Een leuk alternatief is om de limoncello tiramisu in 1-persoons glaasjes te maken. Als je wil kun je de tiramisu dan direct na het bereiden serveren.
- Aantal porties: 6
- Bereidingstijd: 30 min. + 4 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: Mixer (optioneel), thermometer, bakspatel, schaal (inhoud 1 L), keukenmachine (optioneel), vershoudfolie
Bereidingswijze
- Doe de limoncello met de 90 gram suiker in een steelpannetje en verwarm totdat de suiker opgelost is. Zet het vuur uit en zet tot gebruik apart. Klop in een aparte kom de slagroom met een eetlepel suiker net niet helemaal stijf.
- Verwarm de eidooiers met de rest van de suiker boven een pannetje met heet water (au bain-marie) tot 60º C. Blijf roeren met een garde of spatel zodat het eigeel niet stolt. Doe het ei-suiker mengsel in een andere kom en klop met een mixer tot het luchtig en duidelijk lichter van kleur is. Klop daarna de mascarpone en vanille erdoor. Spatel tot slot de slagroom in twee delen voorzichtig door het mascarpone-ei mengsel.
- Zet een (glazen) schaal voor de tiramisu klaar en bepaal hoeveel koekjes er naast elkaar in één laag in de schaal passen. Leg een stuk of drie koekjes tegelijk in de afgekoelde limoncello, draai ze om en leg ze daarna in de schaal tot het een passende laag is (misschien moet je een paar koekjes doormidden snijden om dit te bereiken). Verdeel de helft van de mascarpone-room vulling erover, strijk glad met behulp van een spatel en herhaal met nog een laag limoncello-koekjes en room.
- Maal de pistachenoten grof in de keukenmachine (of hak ze fijn) en strooi ze over de limoncello tiramisu. Dek de schaal tot gebruik af met vershoudfolie en laat 2-24 uur opstijven in de koelkast.
Opmerkingen (0)