Koolhydraatarme christmas caramel koeken
Deze christmas caramel koeken zijn gebaseerd op de christmas crack koeken. Dit zijn koeken waar je onderop een crackertje doet, dan een laagje caramel en tot slot nog een laag chocolade. Omdat de crackertjes niet koolhydraatarm zijn, is er voor dit recept besloten om een lekkere krokante koekbodem te maken door middel van kokosrasp en roomboter. Doordat je het twee keer bakt, wordt de bodem extra krokant.
30 min. + 30 min. wachttijd + 22 min. baktijd
Om het extra feestelijk te maken, is er voor een topping gekozen van gevriesdroogde aardbeien, kokosrasp en pecannoten. Mocht je niet zo kijken naar de suikers, kun je ook kiezen voor leuke kerst sprinkles!
De voedingswaarden zijn uitgerekend op basis van 16 koeken. Echter kun je er ook voor kiezen om er 20 koeken van te maken. De koeken zijn best machtig door het gebruik van de roomboter en zo heb je met minder calorieën toch nog een lekker stukje koek bij de koffie of thee.
- Aantal porties: Voor 16 à 20 koeken.
- Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten wachttijd + 22 minuten baktijd.
- Keukenbenodigdheden: Vierkante bakvorm 20 x 20 cm, bakpapier, mengkom, steelpan, spatel en magnetron bestendig bakje.
Beredingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak eerst de bodem door alle de roomboter samen met de erythritol te laten smelten.
- Voeg daarna al roerend de bakpoeder toe. Daarna zet je het vuur uit en voeg dan de amandelmeel en geraspte kokos erbij.
- Schep het geheel luchtig door.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het beslag in de bakvorm.
- Bak het voor 10 minuten.
- Voeg vervolgens alle ingrediënten voor de caramel toe aan een steelpan.
- Laat dit al kokend pruttelen tot het wat begint in te dikken. Roer af en toe door.
- Als de bodem klaar is, giet je de caramel eroverheen. Zet dan terug in de oven voor nog eens 12 minuten.
- Haal daarna de bakvorm uit de oven en laat het volledig afkoelen.
- Doe de chocolade in een magnetronbestendig bakje en smelt de chocolade in de magnetron. Doe ze eerst 40 seconden in de magnetron, roer even goed door, dan nog eens 10 seconden en zo herhaal je het tot de chocolade is gesmolten.
- Giet de gesmolten chocolade over de caramel laag en verdeel dit gelijkmatig.
- Tot slot verdeel je de topping over de gesmolten chocolade.
- Zet het geheel voor minimaal 30 minuten in de koelkast om het uit te harden.
Opmerkingen (0)