Hazelnoten roosteren
Hazelnoten roosteren versterkt de fantastische smaak die ze al van zichzelf hebben. Hier leer je écht hazelnoten roosteren! Geroosterde hazelnoten kunnen een extra toevoeging zijn aan je ontbijt, aan bakgerechten of ze kunnen natuurlijk heerlijk uit het vuistje gegeten worden. Naast het feit dat het roosteren van hazelnoten de noot een stuk lekkerder maakt is het erg leuk om te doen. Als bonus ruikt het hele huis naar de verrukkelijke geur van vers gebakken noten.
Zelf hazelnoten roosteren
Door hazelnoten zelf te roosteren heb je zelf in de hand welke ingrediënten je toevoegt. Hierdoor is het mogelijk om de noot op een gezondere manier te roosteren dan wanneer u geroosterde hazelnoten kant en klaar koopt. Kies er bijvoorbeeld voor om geen zout toe te voegen, geen olie te gebruiken en zelf uw favoriete kruiden toe te voegen. Kortom: het zelf roosteren van hazelnoten heeft alleen maar voordelen!
Stappenplan hazelnoten roosteren
- Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Verspreid de rauwe hazelnoten over de bakplaat en let op dat de noten op één laag liggen (en dus niet op elkaar).
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat ze 4 minuutjes roosteren.
- Haal de bakplaat uit de oven en draai alle noten om. Plaats de bakplaat daarna andersom terug zodat alle hazelnoten dezelfde verhitting ondergaan.
- Na nog eens 4 minuten roosteren zijn de noten bruin gekleurd en is de geur van geroosterde noten goed te ruiken. Eventueel kunt u een nootje proeven om te controleren of hij gaar is.
- Als de hazelnoten klaar zijn haalt u de bakplaat meteen uit de oven en laat u de noten afkoelen in een andere schaal. Laat ze vervolgens minimaal 60 minuten afkoelen.
De lekkerste geroosterde hazelnoten maken
Tijdens het roosteren komen de natuurlijke oliën in de hazelnoten vrij. Geef de noten na het roosteren voldoende de tijd om de oliën weer te absorberen zodat de geroosterde hazelnoten het lekkerst smaken.
Hazelnoten hebben vaak nog een harde schil aan de buitenkant. deze zullen eerst ontdopt moeten worden voordat je kan gaan hazelnoten roosteren. Het handigst gaat dit met een notenkraker. Mocht je geen notenkraker in huis hebben, dan kan het eigenlijk met ieder zwaar en stevig voorwerp, zoals een hamer.
Bewaar de geroosterde hazelnoten in een goed afgesloten verpakking om ze op z’n lekkerst te houden.
Aan de slag met hazelnoten roosteren
Ben je benieuwd naar de heerlijke smaak en geur van zelf geroosterde hazelnoten? Bestel jouw rauwe hazelnoten dan gemakkelijk online bij denotenshop.nl.
Opmerkingen (2)