Hazelnootijs met gekarameliseerde hazelnoten
Wat is er lekkerder op een warme zomerdag dan een heerlijk bolletje zelfgemaakt ijs? En als je denkt: ‘Ik heb helemaal geen ijsmachine’, is dat helemaal geen probleem!
15 min. + 12 uur wachttijd
Voor dit recept heb je alleen een mixer of garde nodig en wat tijd in de vriezer. Geniet van dit heerlijke hazelnootijs met de lekkere crunch van gekarameliseerde hazelnoten.
- Aantal porties: 1,5 liter ijs
- Bereidingstijd: 15 min. + 12 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: Garde of mixer, bakblik, pan
Bereidingswijze
Voor het hazelnootijs:
- Meng de gecondenseerde melk en hazelnootpasta in een grote kom.
- Klop de slagroom tot zachte/medium pieken.
- Doe 1/3 van de slagroom in het hazelnoot mengsel en roer het er doorheen met een garde. Dit gedeelte is alleen om het mengsel iets luchtiger te maken voor de rest van de slagroom, dus je hoeft niet heel voorzichtig te zijn.
- Doe nog 1/3 van de slagroom in het mengsel, maar deze keer spatel je het er voorzichtig doorheen.
- Spatel het laatste deel van de slagroom er doorheen en probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
- Doe het mengsel in een bakblik of andere bak waar 1,5 liter in past.
- Doe het een nacht in de koelkast.
Voor de gekarameliseerde hazelnoten:
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Doe de hazelnoten, suiker en zout in een pan en zet ze op een matig vuur.
- Blijf dit roeren met een siliconen spatel. De suiker zal eerst kleine klontjes vormen en daarna smelten. Zodra bijna alle suiker gesmolten is en een lichtbruine kleur heeft, giet je de hazelnoten op de bakplaat. Spreid ze een beetje uit zodat ze goed kunnen afkoelen.
- Het is belangrijk dat je de karamel niet te bruin laat worden in de pan, gezien deze nog door blijft koken/verwarmen als het op de bakplaat ligt.
- Als de hazelnoten zijn afgekoeld, kun je deze in stukjes breken en op het ijs doen.
Opmerkingen (0)