Franse perentaart
Franse perentaart met een brosse bodem van tartelettedeeg en een smeuïge amandelvulling. Genieten!
60 min.
Deze heerlijke Franse perentaart heeft een brosse bodem van tartelettedeeg, smeuïge amandelvulling (frangipane) en lekkere zoetsappige peertjes. In Frankrijk wordt deze klassieker amandine aux poires of tarte bourdalouegenoemd, naar de straat in Parijs waar de taart bedacht werd.
In dit recept gebruiken we verse peren die we eerst even pocheren in suikerwater. Gebruik het liefst peren die nét rijp zijn, maar zeker nog niet zacht. Mocht je ze tegenkomen dan kun je ook halve peren op siroop uit blik gebruiken (in Franse supermarkten goed verkrijgbaar en een leuk souvenir).
Tip: Deeg over? Rol het opnieuw uit en bak er lekkere koekjes van!
- Aantal porties: 12
- Bereidingstijd: 60 min. + 60 min. wachttijd
- Keukenbenodigdheden: vershoudfolie, pannetje, quichevorm 28 cm ø en bakkwastje
Bereidingswijze
Bereidingswijze bodem
- Meng de droge ingrediënten (bloem, poedersuiker, amandelmeel, zout) door elkaar. Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf tussen je handen tot een kruimelig deeg. Voeg de melk of het ei toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een uurtje (of langer) gekoeld rusten.
Ga intussen verder met de peren zodat die af kunnen koelen.
Bereidingswijze peren
- Schil de peren, halveer ze en verwijder met een lepeltje het klokhuis.
- Breng een liter water met suiker en citroensap aan de kook. Pocheer de peren afhankelijk van de grootte 10-15 minuten en laat ze afkoelen in het suikerwater.
Bereidingswijze amandelvulling
- Meng de zachte boter met de suiker. Spatel het amandelmeel erdoor.
- Kluts de eieren met de bloem en rum (als je dit gebruikt) los en meng dit met een garde door de amandel-suikerpasta.
Assemblage en afwerking
- Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht) en vet een quichevorm van 28 cm ø in met boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3-4 mm dikte die ruim over de quichevorm past. Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg. Prik de bodem op enkele plaatsen in met een vork.
- Verdeel de amandelvulling in een egale laag over de bodem. Haal de halve peren uit het suikerwater, snijd ze horizontaal in plakjes (snijd niet helemaal tot de bodem zodat de plakjes aan elkaar blijven zitten) en leg de peren met de bolle kant naar boven in de vorm. Strooi wat amandelschaafsel tussen de peren.
- Bak de taart in +- 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de lauwwarme taart met een dun laagje jam. Bon appetit!
Opmerkingen (2)
We hebben het even voor je nagevraagd bij onze ambassadeur. Zij heeft gezegd: ''Het recept is gebaseerd op een Franse taart, waar normaal gesproken peren op siroop (uit blik) voor gebruikt worden. Omdat die in Nederland niet goed verkrijgbaar zijn heb ik ervoor gekozen om de peren te pocheren in suikerwater.
Het staat je natuurlijk helemaal vrij om minder (of geen) suiker te gebruiken. Als je zachte peren gebruikt zou je het pocheren ook over kunnen slaan. De peer kan dan wel iets droger worden tijdens het bakken.''
Hopelijk hebben we je hiermee genoeg geïnformeerd. Veel bakplezier!
Groetjes,
De Notenshop