Chocobombs
Kiona's baksels maakte deze chocobombs waarmee ze de foodchallenge van december met het thema 'Jingle all the way!' won. Bekijk hier haar winnende recept!
Het leuke van choco bombs zelf maken is dat je zelf kunt kiezen welke soort chocolade en vulling je wilt gebruiken. Ik let er alleen altijd wel op dat het in combinatie met melk nog lekker moet zijn. Ik stop er zelf geen ingrediënten in die of niet goed oplossen of niet lekker zijn in chocolademelk.
- Aantal porties: 4
- Bereidingstijd:
- Keukenbenodigdheden: Siliconenmal met 8 halve bollen met een doorsnede van 5cm, theelepel, pannetje om chocolade te smelten of een smeltbak en pannetje met heet water en een kleine metalen bakplaat of breed mes.
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade au-bain marie of in een smeltbak tot de juiste temperatuur. Dit verschilt per chocolade soort. Als je onderstaande temperaturen aanhoudt dan krijg je een mooie glanzende en harde chocolade. Pure chocolade: smelten tot 50˚C. Daarna terug koelen tot 27˚C en weer langzaam verwarmen tot 30˚C. Melk, wit, ruby of gold chocolade: smelten tot 45˚C. Terug koelen tot 27˚C en weer langzaam verwarmen tot 29˚C.
- Doe met een theelepel een schepje chocolade in de mal en verdeel de chocolade over de mal totdat het tot de bovenste rand bedekt is. Dit doe je bij alle 8 halve bollen. De chocolade stolt vrij snel. Zodra de chocolade is gestold breng je een tweede laag aan en evt. een derde laag. Laat de chocolade goed hard worden. Dit kun je doen door de mal met de chocolade 5 min. in de koelkast te zetten.
- Plaats een pan met water op het vuur en leg hier een kleine metalen bakplaat op.
- Haal de halve bollen voorzichtig uit de mal. Ik leg de halve bollen op een andere siliconen mal met kleinere vormen zodat ze goed blijven liggen, maar je kunt er ook iets anders onder leggen waardoor ze mooi met de opening naar boven blijven liggen.
- Houd een halve bol met de rand plat op de bakplaat zodat de rand mooi gelijkmatig smelt. Op deze manier smelt je de oneffenheden weg en sluit de bal straks goed aan.
- Vul de bol met wat je lekker vindt. Spuit er bijv. wat ganache in en vul verder op met marshmallows. Of vul hem met marshmallows, een lepel hot chocolate poeder en karamel stukjes.
- Smelt de rand van een tweede halve bol op de metalen plaat en plaats deze halve bol op de gevulde halve bol. De chocolade stolt en de randen zitten aan elkaar gesmolten.
- Als je alle bollen hebt gemaakt kun je ervoor kiezen om een andere chocolade soort te smelten. Met deze chocolade maak je weer nieuwe halve bollen en het gebruikt het voor de versiering van de eerder gemaakte bollen. Op deze manier kun je een mooie hoeveelheid verschillende choco bombs maken met evt. iedere keer een andere vulling.
- Voor de versiering doe je een beetje chocolade in een spuitzak en je trekt dan streepjes over de bollen chocolade. Daarna versier je de bollen met sprinkles en ze zijn klaar om lekker in de warme melk te doen. Ook heel leuk om cadeau te geven. En je kunt de versiering natuurlijk aanpassen aan waar je ze voor maakt. Je kunt voor de versiering ook eventueel candy melts gebruiken.
Opmerkingen (0)