Cashewnoten roosteren
Cashewnoten zijn erg populair en worden zowel rauw als geroosterd gegeten. Ze zijn heerlijk als snack, maar ook in salades en Indonesische kip gerechten komen cashewnoten volledig tot hun recht. De meeste mensen geven de voorkeur aan licht geroosterde cashewnoten omdat de smaak van de cashewnoot extra goed te proeven is nadat deze kort geroosterd is. Naast het feit dat cashewnoten erg lekker zijn, zitten ze bovendien boordevol vitamines, mineralen en de gezonde onverzadigde vetzuren. Ook zijn cashewnoten rijk aan eiwitten en vezels.
Door rauwe cashewnoten zelf te roosteren, kunt u de hoeveelheid olie, zout en wellicht andere specerijen zelf bepalen. Maak bijvoorbeeld pittige, geroosterde cashewnoten door er bij het roosteren een vleugje chilipoeder aan toe te voegen.
Cashewnoten roosteren, branden of bakken?
Naast het roosteren is het ook mogelijk om de cashewnoten te branden/bakken. Het verschil tussen het branden en roosteren van noten is dat er bij branden olie wordt toegepast en bij roosteren niet. Noten zitten van nature al boordevol met gezonde oliën waardoor het niet nodig is om hier nog eens olie of boter aan toe te voegen.
Het branden van noten met extra olie zorgt wel voor een extra knapperige bite en een nog sterkere smaak. Het voordeel van zelf noten branden in plaats van gebrande noten te kopen: u kunt zelf de hoeveelheid olie bepalen, maar ook de duur van het branden. Dit kan ervoor zorgen dat zelf gebrande noten tóch gezonder zijn dan gebrande noten te kopen.
Cashewnoten in de pan of in de oven roosteren
Het is mogelijk om cashewnoten zowel in de pan als in de oven te roosteren. Indien u een oven ter beschikking heeft, verdient deze de voorkeur omdat de cashewnoten in de oven gelijkmatig verhit worden van alle kanten.
Cashewnoten roosteren in de oven
- Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Verspreid de cashewnoten over de bakplaat en zorg daarbij dat de cashewnoten niet op elkaar liggen.
- Als de oven tot 175 °C verwarmd is, plaatst u de bakplaat met cashewnoten in de oven.
- Haal de cashewnoten na 7 minuten uit de oven en keer ze allemaal om. Plaats de bakplaat vervolgens andersom terug in de oven zodat alle noten dezelfde verhitting ondergaan.
- Laat de noten vervolgens nog eens 7 tot 8 minuten roosteren en houd ze goed in de gaten. Noten kunnen namelijk plotseling erg snel verbranden.
- Als de noten klaar zijn haalt u de bakplaat uit de oven en legt u de noten in een schaal zodat ze af kunnen koelen en de vrijgekomen oliën terug kunnen trekken in de noten. Geef ze hier minimaal 60 minuten de tijd voor.
- Bewaar de cashewnoten in een afgesloten pot of bakje en voeg er naar smaak zout en andere kruiden aan toe.
Cashewnoten roosteren in de pan
- Verhit de koekenpan op een middelhoog vuur.
- Plaats de cashewnoten in de pan en blijf ze rustig roeren of schud met de pan zodat de noten rondom mooi bruin van kleur worden.
- Zodra de cashewnoten lichtbruin van kleur worden en er een heerlijke notengeur vrijkomt, legt u ze op een bord zodat ze kunnen afkoelen.
- Laat ze minimaal 60 minuten afkoelen zodat de vrijgekomen oliën terug kunnen trekken.
- Voeg eventueel zout toe en bewaar de geroosterde cashewnoten in een afgesloten pot of bakje.
Tips voor het roosteren van de lekkerste cashewnoten
Het is beter om de cashewnoten wat korter te roosteren dan wat langer. Als ze te lang geroosterd worden gaan de gezonde voedingsstoffen in de noot verloren, bovendien smaken ze een stuk minder lekker als ze te lang geroosterd zijn. Bovendien worden de gezonde, onverzadigde vetten omgezet in ongezonde verzadigde vetten als de cashewnoten te lang geroosterd worden.
Aan de slag met cashewnoten roosteren
Bent u benieuwd naar de heerlijke smaak en de geur van zelf geroosterde cashewnoten? Bestel uw rauwe cashewnoten dan gemakkelijk online bij De Notenshop.
Opmerkingen (0)