Boterkruimels
Boter, bloem en suiker. Meer heb je in de basis niet nodig om zelf boterkruimels te maken. Gebruik koude boter en werk snel, zodat de kruimels tijdens het bakken lekker krokant worden. En als je dit recept eenmaal in je repertoire hebt, schud je de lekkerste desserts uit je mouw. Gebruik de boterkruimels bijvoorbeeld als crunchy topping op een koud dessert, zoals een bolletje ijs of zachte cheesecake in een glaasje. Je kunt dit basisrecept voor boterkruimels ook gebruiken om een lekkere crumble met warm fruit te maken, of gebruik het als topping voor een kruimelvlaai of muffins.
Je kunt dit basisrecept helemaal naar je eigen hand zetten door de helft van de bloem te vervangen door een ander type (noten)meel. Neem bijvoorbeeld een deel havermeel voor een lekkere bite, amandelmeel voor luxe amandel-boterkruimels of ga voor een tropisch twist met geraspte kokos. Je kunt de boterkruimels naar wens op smaak brengen met koek- en speculaaskruiden, zeste van citroen of sinaasappel, gember of vanille. Het is ook lekker om de boterkruimels te combineren met nootjes, granola of stukjes bakvaste chocolade.
De hoeveelheden in dit recept zijn voldoende voor 6 personen wanneer je de boterkruimels als topping over een koud dessert gebruikt of voor over een kleine kruimelvlaai van 18 cm ø. Neem minimaal het dubbele voor een crumble met fruit in een schaal van 20 x 30 cm of een grote vlaai.
- Aantal porties: 6 personen
- Bereidingstijd: 10 min. + 20 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: Bakpapier, bakplaat
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Snij de koude boter in blokjes.
2. Roer de droge ingrediënten (bloem, suiker, zout en eventuele andere smaakmakers) in een kom door elkaar.
3. Voeg de blokjes boter toe. Schud om zodat de boter met bloem en suiker is bedekt.
4. Knijp of prak de boter fijn met het bloem-suikermengsel en wrijf het tussen je handen tot een kruimelig deeg. Zet eventueel tot gebruik in de koelkast.
5. Voor losse boterkruimels (bijvoorbeeld als topping voor over een koud dessert): Verwarm de oven voor op 200º C (hetelucht). Spreid de boterkruimels uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 15 minuten goudbruin. Laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat zodat ze krokant worden. Wil je de boterkruimels een dag van tevoren maken, laat ze dan helemaal afkoelen op de bakplaat en bewaar ze in een afgesloten trommel.
Voor een kruimelvlaai: Verdeel de ongebakken boterkruimels over de vulling voordat de vlaai de oven in gaat. De bereidingstijd is dan afhankelijk van de grootte van de vlaai (ga uit van 22-25 minuten op 200º C voor een gemiddelde vlaai).
Voor een crumble dessert: Verdeel de ongebakken boterkruimels over je favoriete fruit met wat suiker in een ovenschaal. De bereidingstijd is afhankelijk van het type fruit en de grootte van de ovenschaal (ga uit van 30 minuten op 180º C voor een ovenschaal van 20 x 20 cm met kleine stukjes appel).
Kokos-boterkruimels, boterkruimels zonder boter en andere variaties
Met dit basisrecept voor boterkruimels kun je eindeloos variëren. Door verschillende soorten notenmeel te gebruiken maak je in een handomdraai allerlei luxe variaties die helemaal aansluiten bij jouw favoriete fruitsoorten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ananas crumble met kokos-boterkruimels, of cheesecake glaasjes met een topping van krokante amandel-boterkruimels? Vervang simpelweg de helft van de bloem in dit recept door een andere soort en laat je creativiteit de vrije loop! Een paar van onze favorieten zijn amandelmeel, kokosmeel of havermout. Je kunt ook andere soorten suiker gebruiken voor verschillende smaaknuances. Zo geeft kokosbloesemsuiker een heerlijke karamelsmaak. Daarnaast kun je nog nootjes, granola of bakvaste chocolade toevoegen aan de boterkruimels.
En hoewel de naam anders doet vermoeden, heb je niet per se boter nodig om lekkere boterkruimels te maken. Gebruik een plantaardig alternatief voor boter van goede kwaliteit (kies in ieder geval een blok, niet een kuipje) en volg het recept zoals beschreven. Voor boterkruimels met kokosolie kun je de kokosolie het beste eerst helemaal smelten en dan door de bloem en suiker mengen met een vork. Voor glutenvrije boterkruimels vervang je de bloem door een glutenvrij alternatief (controleer indien sprake is van een glutenallergie altijd goed het label, want door kruisbesmetting kunnen ingrediënten die van nature glutenvrij zijn toch gluten bevatten).
Opmerkingen (0)