Vlaaibodem
Wist je dat het woord ‘Vlaai’ afkomstig is van het Germaanse woord ‘vlade’? Dit betekent plat, wat klopt want een vlaai is een platte ronde (brood)taart. Waarom een broodtaart? Omdat het deeg gist bevat, net zoals brood!
- Aantal porties: 2 vlaaien van 26 cm.
- Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten rijzen
- Keukenbenodigdheden: Staande mixer met deeghaak, theedoek, mengkom en een schone keukendoek
Hoe maak je vlaaibodem?
- Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe alle ingrediënten behalve het zout in een mengkom van je mixer. Roer dit kort door elkaar en voeg dan pas het zout toe. Zorg ervoor dat het zout niet direct je gist aanraakt, anders zal dit de gist doen doden.
3. Mix voor 3 minuten op de laagste stand, tot je een grof deeg hebt.
4. Mix voor ca. 4 minuten op de middelhoge stand tot je een glad deeg hebt.
5. Laat je deeg onder een schone theedoek 20-30 minuten rijzen.
6. Je deeg is nu klaar voor verwerking. Verdeel het deeg in tweeën. Het deel wat je niet gebruikt kun je tot 3 maanden invriezen. Wanneer je het deeg hebt uitgerold, in de vorm hebt geplaatst en de vulling hebt toegevoegd, geef je de vlaai nog een narijs van 20 minuten voor je hem in de oven afbakt.
Creaties met vlaai deeg
Van fruit tot room tot rijstvulling, vlaaien zijn erg veelzijdig. De baktijd zal variëren, afhankelijk van je vulling. Soms wordt de vulling meegebakken, andere keren gaat de vulling er na het bakken pas in. Kijk hierom goed naar soortgelijke recepten om je baktijd in te plannen.
Opmerkingen (0)