Quiche
Een hartige taart of quiche mag niet ontbreken bij een uitgebreide high-tea of brunch. Ook als avondmaaltijd, bijvoorbeeld met een salade, is een puntje lauwwarme quiche heerlijk. Quiche lorraine is een klassieke variant met spekjes, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.
In dit basisrecept gebruiken we pompoen en feta als voorbeeld en onderaan het recept vind je een aantal suggesties voor variaties waar je alle kanten mee op kunt. Voor welke combinatie ga jij? We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Tip: Strooi wat paneermeel over de bodem van de quiche voordat de vulling op het deeg gaat. Het paneermeel neemt vocht op en voorkomt een zompige bodem. Wanneer je deeg voor hartige taart gebruikt in plaats van bladerdeeg is dit niet nodig. Geen paneermeel in huis? Een fijngemalen beschuit werkt ook prima. Je kan er ook voor kiezen om de bodem eerst blind te bakken.
- Aantal porties: 1 quiche
- Bereidingstijd: 20 min. + 45 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: deegroller, garde, quiche- of springvorm 24 cm ø, rasp (optioneel)
Hoe maak je een quiche?
- Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180º C hetelucht (of 200º C boven- en onderwarmte). Snijd groente in kleine stukjes, kook een paar minuten voor, spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Kies je voor een variatie met bijvoorbeeld ui of spekjes, bak die dan eerst en laat even afkoelen.
2. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en laat ze losjes afgedekt 15 minuten ontdooien. Vet een quiche- of springvorm in met boter. Verwijder het plastic aan de achterzijde van het bladerdeeg en maak een stapel van de plakjes bladerdeeg. Bestuif het werkblad, de deegroller en de bovenkant van de stapel bladerdeeg licht met bloem.
3. Rol het bladerdeeg in alle richtingen uit tot een lap van 30 cm. Bekleed de quiche- of springvorm met het deeg. Snijdt de bovenkant netjes bij en prik met een vork gaatjes in de bodem.
4. Strooi een laagje paneermeel over de bodem.
5. Verdeel de vulling over de bodem en verkruimel of rasp de kaas er boven.
6. Kluts de eieren los met de room en breng naar wens op smaak met peper, zout en kruiden. Schenk het ei-roommengsel over de vulling.
7. Bak de quiche in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de vorm. De vulling mag niet meer wiebelen als je tegen de vorm duwt. Dek de quiche losjes af met aluminiumfolie als de bovenkant dreigt te verbranden. Laat de quiche even afkoelen voor je hem aansnijdt. Zowel warm als koud heerlijk!
Quiche lorraine en andere variaties
Met dit basisrecept kun je alle kanten op, de vulling van pompoen is slechts een voorbeeld. Andere groentes die lekker zijn in quiche zijn onder andere broccoli, prei, doperwten, asperge, paprika, kerstomaatjes. Daarnaast kun je naar wens ook uitgebakken spekjes, ui, gerookte kip of zalm toevoegen. Met kaas kun je ook variëren tussen cheddar, geitenkaas, scamorza of komijnekaas. Tot slot is het ook heerlijk om de quiche af te maken met wat vers geroosterde pijnboompitjes of noten.
Quiche is zowel warm als koud heerlijk en dus makkelijk voor te bereiden. Maak ook eens mini quiches in een muffinvorm. Leuk voor bij de high-tea of brunch! Een quiche is ook prima in een springvorm te maken. Voor een meer rustieke look (en minder werk) kun je de plakjes bladerdeeg in de vorm aan elkaar drukken zonder ze eerst uit te rollen tot één lap.
Op zoek naar een recept voor deeg voor hartige taart? Naast bladerdeeg is ook hartig korstdeeg heel geschikt voor quiche of hartige taart.
Opmerkingen (1)
Groetjes
Annemie