Pannenkoeken recept
Elke soort bloem is anders. Het kan dat je meer of minder melk nodig hebt om een mooi vloeibaar beslag te krijgen. Heb je te veel melk toegevoegd? Voeg dan weer wat bloem toe tot de juiste dikte is bereikt. Door het beslag even te laten staan roer je eventuele klontjes makkelijker uit het beslag. Het zeven van de bloem is optioneel, maar zorgt eveneens voor minder kans op klontjes. Je kunt ook een andere soort bloem, plantaardige melk of boter of een ei vervanger gebruiken.
Tip: voeg voor de lekkerste pannenkoeken een paar eetlepels boekweitmeel toe aan het beslag.
- Aantal porties: Voor 8-10 pannenkoeken, circa voor 4 personen.
- Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten wachttijd.
- Baktijd: 6 minuten per pannenkoek.
- Keukenbenodigdheden: Garde, koekenpan, bakkwastje, soeplepel en een spatel.
Bereidingswijze
1. Zeef de bloem met het zout boven een ruime kom.
2. Voeg eerst de helft van de melk en daarna een-voor-een de eieren toe en roer dit met een garde tot een dik beslag.
3. Voeg de rest van de melk in delen toe en roer dit tot een beslag wat in een dun lint van de garde loopt. Afhankelijk van het type bloem heb je misschien niet alle melk nodig. Laat het beslag 20 minuten staan.
4. Smelt een flinke klont boter in een koekenpan. Giet het overgrote deel van de gesmolten boter in een kommetje en zet apart. Zo kun je tussen het bakken door de pan steeds lichtjes invetten met de gesmolten boter.
5. Roer het beslag nog even door en giet een volle soeplepel met beslag in het midden van de pan. Verdeel het beslag in een dunne laag door de pan rustig in verschillende richtingen te kantelen. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Vet na elke pannenkoek de pan lichtjes in gesmolten boter en bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is. Je kunt de stapel gebakken pannenkoeken warm houden tussen twee borden. Aan tafel!
Pannenkoeken met spek, kaas, appel of…
Van ananas tot shoarma, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel eens een pannenkoek mee gemaakt. Maar er zijn een aantal combinaties die niet voor niets al jaren populair zijn.
Voor een pannenkoek met spek bak je een aantal plakjes ontbijtspek in de pan voordat het beslag erbij gaat. Door het beslag vervolgens tussen en over het spek te gieten blijft het goed op zijn plaats, zodat het spek gelijkmatig over de pannenkoek is verdeeld. Een pannenkoek met dunne plakjes appel kun je volgens dezelfde methode maken en is heerlijk in combinatie met (bruine) suiker en kaneel.
Plakjes kaas of geraspte kaas kun je het beste op de bovenkant van de pannenkoek doen nadat je ‘m hebt omgedraaid zodat de kaas kan smelten. Als de pan goed heet is kun je de pannenkoek daarna nog even op de kaas-kant bakken voor extra crunch.
Ook zoete combinaties zijn er in overvloed. Voor een echt pannenkoekenparty kun je kinderen hun eigen pannenkoek aan tafel laten versieren of een gezichtje maken maken van fruit, hagelslag en spekkies. Als dat geen feestje is! Lees hier onze 10 favoriete pannenkoeken recepten.
Opmerkingen (0)