Cupcakes recept
Met cupcakes is het altijd een feestje! In een paar simpele stappen maak je deze zachte en luchtige cupcakes. Voeg een theelepel vanille extract toe aan het beslag voor heerlijke vanille cupcakes of varieer met andere smaken zoals citroen, amandel en chocolade.
Dit recept is voor cupcakes met een platte bovenkant, zodat er plaats is voor lekker veel frosting. Voor cupcakes met een bolle bovenkant verhoog je de temperatuur naar 160º-170º C. De baktijd wordt dan korter.
- Aantal porties: Voor 8-10 cupcakes
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Oventijd: 20-30 minuten
- Keukenbenodigdheden: Mixer met platte klopper, bakvorm voor muffins en cupcakes, papieren cupcakevormpjes, ijsschep of lepels.
1. Verwarm de oven voor op 130-140º C (zie tip). Zorg dat de boter echt zacht is: zet eventueel een warm glas over de boter om dit proces te versnellen.
2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige egale massa die wit van kleur is. Dit kan wel tien minuten duren.
3. Klop de eieren een-voor-een door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
4. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en klop dit kort maar zorgvuldig door het beslag.
5. Plaats in elke holte van de bakvorm een papieren cupcakevormpje en verdeel het beslag over de vormpjes. Dit gaat het makkelijkste met behulp van een ijsschep of oliebollentang. Maak de vormpjes niet te vol: één schep per cupcake is voldoende.
6. Bak de cupcakes in het midden van de oven in 20-30 minuten tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. De cupcakes zijn klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt.
Tip: Elke oven is anders: begin vanaf 20 minuten met testen en pas zonodig de temperatuur van de oven aan.
Variatie tips
Weinig gebakjes zijn zo veelzijdig als cupcakes. Zowel qua uiterlijk als smaak passen ze zich moeiteloos aan iedere gelegenheid aan. Je kunt ze zelfs vullen: verwijder met behulp van een appelboor of mesje na het bakken een rondje uit midden van de bovenkant van de cupcake. Vul dit met jam, hazelnootpasta of karamelsaus en plaats de stukjes weer terug voor een leuk verrassingseffect. We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Opmerkingen (0)