Cheesecake recept
Dit recept is voor een klassieke gebakken cheesecake. De truc voor een smeuïge gebakken cheesecake is “low & slow”: de cheesecake wordt lang gebakken op een lage temperatuur en moet om inzakken te voorkomen zo langzaam mogelijk (liefst een nacht) afkoelen. Is de cheesecake tijdens het afkoelen toch ingezakt of gebarsten? Met een lekkere topping zie je hier niets meer van. Onderaan het recept vind je een aantal variaties.
- Aantal porties: Voor een rond taartje van 18 cm, voldoende voor 6-8 personen
- Bereidingstijd: 20 minuten + minimaal 4 uur (liefst een nacht) wachttijd
- Oventijd: 75 minuten
- Keukenbenodigdheden: Keukenmachine of deegroller, springvorm, bakpapier, schaar, mixer, ovenschaaltje
Bereidingswijze
1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
2. Maal de koekjes in de keukenmachine fijn (of doe de koekjes in een zak en maak ze klein met behulp van een deegroller), voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
3. Leg een vel bakpapier over de losse bodem van de springvorm, zet de rand van de springvorm er bovenop en maak vast. Knip het uitstekende bakpapier af en vet de rand van de springvorm goed in.
4. Verdeel de fijngemalen koekjes over de bodem van de springvorm en druk dit goed aan tot een egale laag. Dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel, kopje of maatschepje. Besteed extra aandacht aan de randen: maak de koekbodem daar eventueel iets dikker om lekken te voorkomen. Zet de bodem tot gebruik in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 140º C. Klop de roomkaas met de crème fraîche los.
6. Klop de eieren een-voor-een door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
7. Voeg eerst de maizena en daarna de suiker en vanille extract toe aan het beslag en klop dit goed door. Schraap met een lepel of spatel langs de wand van de kom en roer het beslag nog even door om er zeker van de zijn dat alles goed gemengd is en om het iets minder luchtig te maken.
8. Zet een ovenschaaltje met water onderin de oven. Giet het beslag in de springvorm op de koekjesbodem en bak de cheesecake op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 75 minuten gaar. De cheesecake is klaar als de randen iets loskomen van de rand van de springvorm (het midden zal nog wiebelig zijn wanneer de springvorm heen en weer wordt bewogen). Laat de cheesecake zo geleidelijk mogelijk afkoelen: eerst een uurtje in de oven met de deur dicht, daarna met de ovendeur op een kier (liefst een nacht) en daarna afgedekt in de koelkast.
Aardbeien cheesecake en andere variaties
Kandijkoeken zijn favoriet bij het maken van cheesecake, maar met andere koekjes kan het ook! Probeer bijvoorbeeld eens oreo’s, pepernoten of haverkoekjes.
Wat sap en rasp van een limoen of citroen maakt de vulling wat frisser. En met een lekkere topping wordt het helemaal feest. Aardbeien, mango, passievrucht of frambozen zijn vers of als laagje saus heerlijk in combinatie met deze cheesecake. Of maak de cheesecake af met een laag (afgekoelde) gesmolten chocolade of karamelsaus en stukjes stroopwafel, geraspte kokos, karamel popcorn, brésilienne, discodip of fudge blokjes. Versier je de cheesecake in zijn geheel of elke punt apart? De keus is aan jou!
Opmerkingen (2)
Groetjes, De Notenshop