Cake recept
Je kunt dit recept ook gebruiken voor vanillecake of citroencake door een theelepel vanille- of citroenextract toe te voegen aan het beslag. Voor een extra luchtige cake kun je zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem gebruiken, of zeef een theelepel bakpoeder door de bloem.
- Aantal porties: Voor een cake van 25 x 11 cm
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Oventijd: 55-70 minuten
- Keukenbenodigdheden: Mixer met platte klopper, cakevorm, bakpapier
1. Verwarm de oven voor op 180º C. Bekleed een ingevette cakevorm met bakpapier. Zorg dat de boter echt zacht is: zet eventueel een warm glas over de boter om dit proces te versnellen.
2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige egale massa die wit van kleur is. Dit kan wel tien minuten duren.
3. Klop de eieren een-voor-een door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
4. Zeef de bloem boven de kom en klop dit kort maar zorgvuldig door het beslag.
5. Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad.
6. Bak de cake in het midden van de oven in 55-70 minuten goudbruin. De cake is klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt.
7. Laat de cake 5 minuten afkoelen en verwijder daarna uit de vorm.
Tip: Elke oven is anders: begin vanaf 50 minuten met testen en pas zonodig de temperatuur van de oven aan.
Variatie tips
Voor een ouderwets lekkere marmercake verdeel je het beslag voor het de vorm in gaat in twee delen en voeg je aan één deel twee eetlepels cacaopoeder toe. Voor een exotische versie kun je ook nog wat matcha poeder door het basisbeslag mengen. Er zijn weinig dingen die niet lekkerder worden van een laag gesmolten chocolade en deze cake is daar geen uitzondering op!
Opmerkingen (1)