Ambachtelijke chocoladeletters
Zie jij ook altijd van die prachtige opgespoten chocoladeletters bij je lokale patisserie of bakkerij in de schappen liggen? Je kunt ze nu gemakkelijk zelf maken! Bovendien heb je hierdoor zelf ook controle over eventuele smaken die je toe wilt voegen.
45 min.
Een leuke activiteit die je ook samen met de kids kunt doen, waar zij zich volledig kunnen uitleven op het decoreren. In deze post laat ik je 3 verschillende smaken zien.
Omdat de smaak van de chocolade afgezwakt wordt door de toevoeging van boter, raad ik zeker aan om chocolade van goede kwaliteit te gebruiken. Bij de Notenshop bestel je heerlijke chocoladedruppels van zeer hoge kwaliteit, welbekend van het Belgische chocolademerk Callebaut. Je kunt de pure chocolade eventueel vervangen door melk of witte chocolade, voor een minder intense chocoladesmaak.
- Aantal porties: 4 chocoladeletters.
- Bereidingstijd: 45 minuten.
- Keukenbenodigdheden: Steelpan & kom die hier net boven op past, spuitzak met spuitmondjes (ik gebruik een gekartelde spuitmond), bakplaat met bakpapier, blender of keukenmachine, thermometer (optioneel).
Bereidingswijze
- Start met de hazelnoot praline. (sla dit over als je reguliere chocoladeletters wilt) Maak een karamel van de suiker en water op middelhoog vuur. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en stort hier de hazelnoten op.
- Giet de karamel over de noten tot de meeste bedekt zijn en laat dit goed afkoelen. Wees voorzichtig dat je niet de hete karamel met je handen aanraakt, je kunt hier je vingers flink aan verbranden.
- Wanneer de karamel afgekoeld is en hard is geworden breek je het blok hazelnoot-karamel in blokken. Leg deze blokken in je keukenmachine of blender en mix tot een vloeibare pasta, zet dit apart.
- Klop de boter tot een lichte en luchtige crème en zet apart. Je kunt hier ook eventueel een likeur naar keuze aan toevoegen (bijv hazelnoot, koffie of baileys).
- Smelt 2/3e van je chocolade au bain marie, zorg hierbij dat de kom het water niet raakt. Wanneer de chocolade gesmolten is haal je de kom van het vuur en voeg je het resterende deel van je chocolade toe. Roer dit tot alle chocolade gesmolten is, als je een thermometer hebt moet de chocolade de volgende temperatuur hebben: Puur: 31-32 °C Melk 30-31 °C Wit: 27-28 °C.
- Spatel de chocolade door de boter tot een egale massa.
- Dit is het moment waarop je smaken toe kunt voegen, de praline kun je op smaak toevoegen aan de chocolade. Als je speculoos wilt toevoegen smelt je dit eerst in een pannetje en voeg je het er daarna toe aan je chocolade. LET OP: Het toevoegen van speculoos of praline zorgt ervoor dat de chocolademassa vloeibaarder wordt. Laat het dus even staan om op te stijven zodat het makkelijker op te spuiten is.
- Stop je chocolademengsel in een spuitzak met spuitmondje en spuit je letters op bakpapier. Decoreer wanneer ze nog zacht zijn met de gewenste decoratie.
- Genieten maar!
Opmerkingen (0)