Amandelspeculaasjes
Hmm… de geur van versgebakken speculaasjes in huis!
Zelf koekjes bakken is een leuke bezigheid voor de vakantie of een regenachtige zondag. Heb je wel eens echte amandelspeculaasjes gemaakt? Door de bakplaat te bestrooien met een handje licht geroosterd amandelschaafsel plakken de nootjes tijdens het bakken aan de speculaas vast. Een heerlijke combinatie met de kruidige, brosse koek.
Traditionele amandelspeculaasjes worden gemaakt met een houten speculaasplank. De groottes variëren van een bescheiden koekje tot poppen waarvan er misschien maar ééntje tegelijk in je oven past! Speculaasplanken zijn o.a. te koop bij bakspeciaalzaken, of probeer de lokale kringloopwinkel eens voor een uniek exemplaar. Hoe dieper de speculaasplank gegraveerd is, hoe beter je het uiteindelijke patroon op de koek terug zult zien. En heb je wel eens van een speculaasdraad gehoord? Met deze handige beugel schrapen bakkers overtollig deeg gemakkelijk van de speculaasplank. Je kunt het deeg ook gewoon uitrollen tot een lap van 6mm dikte en in ruiten snijden.
- Aantal porties: 3 kleine bakplaten vol
- Bereidingstijd: 40 min. + 1 uur wachttijd + 18-40 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: spatel, vershoudfolie, speculaasplank en -draad, bakpapier en bakplaat
Bereidingswijze
- Roer de zachte boter zalvig met de suiker. Roer bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een aparte kom door elkaar en voeg toe aan de boter en suiker. Voeg dan de karnemelk toe. Kneed met de hand kort tot een samenhangend deeg. Voeg een drupje water toe als het deeg te droog is.
- Vorm een plak van het deeg, verpak het in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur (maar liefst een nacht) rijpen in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken.
- Strooi het amandelschaafsel op een bakplaat en rooster dit tien minuutjes op 130º C. Verdeel het licht geroosterde amandelschaafsel over bakplaten bekleed met bakpapier om de speculaasjes op te bakken.
- Bestuif een speculaasplank licht met bloem. Kneed het deeg kort door en druk een stuk van het deeg met twee duimen van boven naar de beneden in de vorm. Schraap overtollig deeg af met een speculaasdraad of mes.
- Klap de speculaasplank om op de (afgekoelde) bakplaat met het amandelschaafsel. Komt de speculaas niet meteen uit de vorm? Peuter dan een hoekje los en begeleid de speculaas voorzichtig uit de vorm. Hoe vaker je de vorm gebruikt, hoe beter de speculaas zal lossen. Maak zo alle speculaasjes en zet de bakplaten indien mogelijk nog even koel weg (dit komt het behoud van de vorm tijdens het bakken ten goede).
- Verwarm de oven voor op 170º C en bak de speculaasjes af. Let op: de baktijd is erg afhankelijk van de grootte (en dikte!) van de speculaasjes. Dit kan variëren van 16-20 minuten voor standaard speculaasjes tot het dubbele voor een grote speculaaspop. De speculaas wordt pas tijdens het afkoelen krokant. Begin met 18 minuten, bak een paar test speculaasjes en pas de baktijd zonodig aan.
Tip: geen karnemelk in huis? Voeg een scheutje azijn toe aan gewone melk en laat dit even staan. Heb je dat ook niet in huis, dan kun je dit recept ook gewoon met water maken.
Opmerkingen (0)